SP Tilburg

Brussel, 21 september 2006

Europese lobbyisten blijven oncontroleerbaar

Eurocommissaris Siim Kallas (administratie en fraudebestrijding) wil definitief lobbyisten geen registratieverplichting opleggen, zo bleek deze week in een debat in het Europees Parlement. SP Europarlementariër Erik Meijer is telleurgesteld over deze boterzachte opzet: "Dit neemt het wantrouwen van de burger ten aanzien van het lobbycircus in Brussel absoluut niet weg."

Volgens commissaris Kallas zijn verplichte maatregelen niet nodig 'omdat we nog geen Abramoff-schandaal hebben gehad'. Abramoff was een Amerikaanse lobbyist die eerder dit jaar werd veroordeeld voor omkoping van Congresleden. Meijer: "Wil Kallas daar dan op wachten? Kan hij niet leren van ervaringen in de VS?".

Er lopen in Brussel naar schatting zo'n twintigduizend lobbyisten rond. Het bedrijfsleven is goed vertegenwoordigd en heeft een enorme invloed op het beleid van de Commissie. Het is een publiek geheim dat de industriële lobby, verenigd in de Europese Ronde Tafel van Industriëlen, een belangrijke stempel heeft gedrukt op het neo-liberale Europa.

De brancheverenigingen van Brusselse lobbyisten mogen nu zelf gedragsregels opstellen waaraan het lobbywerk zou moeten voldoen. Pas als blijkt dat deze zelfregulering niet werkt komt de Commissie met verplichtende maatregelen. "Geen wonder dat de brancheverenigingen uitermate tevreden zijn met het voorstel, want het verplicht hen tot niets", aldus Erik Meijer.

Meijer vindt dat er een onafhankelijke orgaan moet komen dat de regels opstelt en daarop ook toezicht houdt. Behalve verplichte registratie wil hij ook openheid over financiële zaken en onvermijdelijke belangenverstrengeling.

Het aantal uitnodigingen voor lunches en 'dinner debates' dat zelfs een europarlementariër van de SP dagelijks binnenkrijgt is fenomenaal: "Nou moet gezegd, dat wij ons meer aangetrokken voelen tot de maatschappelijke organisaties die ook volop in Brussel aanwezig zijn".

Meer informatie: Erik Meijer, 06-51152982

www.europa.sp.nl