Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 21 september 2006

LPF: Donner moet zich verantwoorden

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft een gedegen rapport over de Schipholbrand uitgebracht, dat lof verdient. De Lijst Pim Fortuyn heeft de onafhankelijke positie van deze raad steeds bevorderd en dat blijkt nu terecht te zijn geweest.

De Lijst Pim Fortuyn is van mening dat een scherp onderscheid moet worden gemaakt tussen de strafrechtelijke verantwoordelijkheid en de politieke verantwoordelijkheid. De ministeriële verantwoordelijkheid sluit niet uit dat mensen zelf ook verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid en die van hun medegedetineerden. Temeer daar deze zaak nog onder de rechter is, wil de LPF over de strafrechtelijke aspecten geen uitspraken doen. Wij hebben wel begrip voor het personeel dat slecht voorbereid en onder moeilijke omstandigheden zijn werk moest doen. Er was immers sprake van brandstichting en verzet van de gedetineerden. Zo werden sleutelbossen afhandig gemaakt. Het rapport Van Vollenhoven legt ons inziens terecht de eerste verantwoordelijkheid voor de veiligheid van gedetineerden én van het bewakingspersoneel bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. In een detentiecentrum moet immers altijd rekening worden gehouden met pogingen tot uitbraak en brandstichting. Zo werd ook een maand na de Schipholbrand brand gesticht op de Rotterdamse bajesboot 'Reno'.

Het rapport beveelt aan alle penitentiaire inrichtingen binnen één jaar te laten doorlichten op brandveiligheid. Een terechte aanbeveling, maar gelijktijdig dringt zich de vraag op of de kans op herhaling van het drama in de tussentijd mogelijk is. Heeft de minister van Justitie inmiddels eigener beweging al maatregelen in gang gezet die de kans op herhaling klein maken? Dat mag en moet van een daadkrachtige minister worden verlangd. Deze en andere vragen zullen in het kamerdebat aan de orde komen. Voorafgaande aan het debat verwacht de LPF een uitvoerige brief van de regering. Van PvdA-minister Klaas de Vries is de uitspraak bekend dat een minister beter kan optreden dan aftreden. Voor die conclusie is het echter nu nog te vroeg. Pas als hoor en wederhoor hebben plaatsgevonden, zal de LPF-fractie aan het einde van het kamerdebat haar politieke afweging maken. Het mag echter duidelijk zijn dat minister Donner er een zware dobber aan zal hebben zich te verantwoorden.




Lijst Pim Fortuyn