Ingezonden persbericht


Bijgaand ontvangt u de brief die het CBL gisteren aan de VWA heeft gestuurd naar aanleiding van hun onderzoek naar kant en klaarmaaltijden in supermarkten. Dit is een herhaling van de misser die de VWA gemaakt heeft in een onderzoek naar de versheid van vis vorig jaar.

Als de VWA dit op deze manier blijft doen dan hebben wij er onze buik van vol. Het is het zoveelste slechte voorbeeld van naar buiten brengen van een slecht onderzoek waardoor de supermarktbranche in een volstrekt verkeerd daglicht wordt gesteld. Consumenten hebben niets aan dit soort informatie omdat het meer dan anderhalf jaar oud is.

Onder druk van het CBL heeft de VWA inmiddels de publicatie van haar website moeten halen van de ministers Hoogervorst en Veerman.

Met vriendelijke groet,
Miranda M.G. Boer
Hoofd PR en Voorlichting CBL

070-3376200
06-51502772

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de belangenbehartiger en spreekbuis van de supermarkten in Nederland.

Voedsel en Waren Autoriteit T.a.v. de heer drs. A.M.W. Kleinmeulman Postbus 19506
2500 CM DEN HAAG

Ref: 06.045/SJ/MJ Leidschendam, 20 september 2006

Status: URGENT

Betreft: Nutritionele kwaliteit kant-en-klaarmaaltijden

Geachte heer Kleinmeulman,

Gaarne vragen wij dringende aandacht voor het volgende. Recent heeft uw VWA het rapport "Nutritionele kwaliteit kant-en-klaarmaaltijden" gepubliceerd. Slechts 2% van deze maaltijden zou voedzaam zijn.

Wij betreuren het ten zeerste dat het rapport niet tijdig voorafgaande aan publicatie van de resultaten kenbaar is gemaakt aan het CBL. Dit is strijdig met de afspraken die gemaakt zijn in juli 2005 naar aanleiding van het visincident, toen de VWA met berichten naar buiten kwam dat supermarkten op grote schaal bedorven vis zouden verkopen. In een commissie onder leiding van de VWA is toegezegd dat dit soort missers niet meer zullen worden gemaakt.
In het rapport staan vele ernstige fouten. Een aantal zullen wij hierbij noemen. De onderzoeken zijn gedaan op monsters genomen in maart/april 2005. Dit gegeven is nergens terug te vinden in het persbericht. Het gaat dus om een onderzoek van 1,5 jaar geleden. De ontwikkelingen na die tijd zijn niet meegenomen. Wat heeft de consument aan dit onderzoek als het niet gaat om actuele gegevens? Er is een volledig verkeerde monstername gedaan. Hierdoor kan het niet anders dan dat verkeerde conclusies worden getrokken. Daarnaast is er verkeerd omgegaan met het marktaandeel.
Verder wordt een verkeerde definitie van kant-en-klaarmaaltijden gehanteerd waardoor grote groepen producten zijn uitgesloten, bijvoorbeeld een stroom nieuwe diepvriesmaaltijden. De VWA stelt dat het de voorkeur verdient de declaratie van voedingswaarde slechts per

portie te vermelden. Dit is tegen de wet die eist dat de voedingswaarde

per 100 gram wordt gedeclareerd.

Bovendien, waarom wil de VWA de voedingskwaliteit van kant-en-klaar maaltijden onderzoeken? De doelstelling van de VWA is om te controleren of wordt voldaan aan de wet. Wat is de wettelijke achtergrond van de VWA om dit rapport met achterhaalde cijfers uit te brengen?
Mede in het licht van de binnenkort te verwachten openbaarheid van controlegegevens maken wij ons grote zorgen. Zulke grove misstanden kunnen, maar bovenal mogen niet worden gepubliceerd door een belangrijke autoriteit als de VWA. Wij verzoeken met spoed om een gesprek met u zodat wij onze zorgen nader kunnen toelichten.

In afwachting van uw spoedige reactie.

Met vriendelijke groet,

Mr. M.J. Roos
Directeur


---- --