Partij van de Arbeid


Den Haag, 21 september 2006


Eerste reactie PvdA op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid


De constatering van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat er minder of mogelijk zelfs geen doden hadden hoeven te vallen, als alle overheidsdiensten gewoon hun werk goed zouden hebben gedaan, is "ronduit ontluisterend" volgens PvdA-woordvoerder Aleid Wolfsen. De conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid van het onderzoek naar de brand in het cellencomplex Schiphol-Oost zijn in de ogen van de PvdA duidelijk en snoeihard. Het beeld dat het grondige onderzoek onder leiding van prof. mr. Van Vollenhoven oproept, is dat van een zwart scenario van opeenvolgende fouten, onduidelijkheden en het niet nemen van verantwoordelijkheden.


In de hele keten vanaf de bouw van het cellencomplex, veiligheidsmaatregelen, de brandbestrijding tot en met de nazorg is sprake van overheden die meer oog hadden voor het vastzetten van mensen dan voor de veiligheid van die mensen. De Onderzoeksraad wijst de Rijksgebouwendienst, de gemeente Haarlemmermeer en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) als verantwoordelijke partijen aan. De onder de verantwoordelijkheid van de minister van Justitie vallende DJI moet als eerstverantwoordelijke waken voor de veiligheid van gedetineerden en personeel.


Het staat buiten kijf dat de minister van Justitie eindverantwoordelijk is voor alle penitentiaire inrichtingen, dus ook voor het cellencomplex Schiphol-Oost. De slachtoffers en nabestaanden hebben er recht op dat de minister van Justitie zich verantwoordt voor de geconstateerde fouten en tekortkomingen. Hierdoor komen slachtoffers en nabestaanden te weten wat geleid heeft tot de rampzalige gebeurtenissen van de nacht van 26 op 27 oktober 2005.


Tenslotte moeten op de kortst mogelijke termijnen de aanbevelingen van de Onderzoeksraad worden uitgevoerd en de veiligheid in alle cellencomplexen op orde worden gebracht.




Partij van de Arbeid