Vluchtelingenwerk Nederland

21-09-2006

VluchtelingenWerk Nederland: `Opsluiten belangrijker dan veiligheid vreemdelingen'

VluchtelingenWerk Nederland vindt de conclusies van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de brand op Schiphol schokkend. Er zijn doden gevallen door een falende overheid. Mensen zijn kansloos om het leven gekomen.
Het rapport maakt niet alleen duidelijk wat er fout is gegaan tijdens de brand, maar ook in de nazorg. "Wij constateren dat de opvang en zorg aan de overlevenden, waar wij veel kritiek op hebben gehad en wat door het ministerie steeds werd weersproken, wel degelijk heeft gefaald", zegt algemeen directeur Edwin Huizing. "Wij verwijten de overheid dat het opsluiten van vreemdelingen belangrijker wordt gevonden dan de veiligheid van en een goede nazorg aan deze mensen."

VluchtelingenWerk is het met de Onderzoeksraad eens dat de celbewoners veel meer aandacht en erkenning hadden moeten krijgen. Edwin Huizing: "Het ministerie heeft onvoldoende nagedacht over de zorg die de overlevenden van de brand nodig hadden. De vraag welke gevolgen het voortduren van detentie had op de traumaverwerking heeft het ministerie zich pas in een veel te laat stadium gesteld. De minister had kunnen besluiten deze mensen niet langer in detentie te houden." Ook op andere gebieden schoot de nazorg tekort. VluchtelingenWerk neemt het de minister kwalijk dat de slachtoffers zo lang hebben moeten wachten op uitsluitsel over hun verblijfsvergunning, waardoor pas nu met een gedegen medische behandeling begonnen kan worden. "Het is aan de politiek om conclusies te verbinden aan het rapport. Waar het ons om gaat, is dat een dergelijke ramp nooit meer kan gebeuren. Wij maken ons zorgen over de brandveiligheid van andere opvangcentra."