FNV-achterban verkiest premieverlaging boven no claim

Fnv

FNV-achterban verkiest premieverlaging boven no claim zorgverzekering

Een overgrote meerderheid (77%) van de 1,2 miljoen FNV-leden verkiest verlaging van de premie ziektekostenverzekering van 90 euro boven de huidige no-claimregeling. Deze regeling houdt in dat mensen die heel weinig gebruik maken van zorgvoorzieningen 255 euro per jaar terugkrijgen. Dat blijkt uit het FNV Ledenpanel, een representatieve steekproef onder de achterban van Nederlands grootste vakcentrale.

Nog groter (82%) is het aantal leden dat de no claimregeling niet solidair vindt. Die leidt ertoe dat zieken meer betalen dan gezonde mensen. Minder uitgesproken zijn de FNV-leden over de effectiviteit van de no claim. Maar nog altijd 46% zegt dat de regeling niet helpt bij het terugdringen van de gebruikmaking van de gezondheidszorg.

De FNV beschouwt de uitkomst van de enquête als een steun in de rug in haar streven om samen met anderen de no claim van tafel te krijgen. Zo presenteren FNV en CNV, alsmede de ouderenorganisaties ANBO voor 50-plussers, NVOG, PCOB en Unie KBO, verenigd in het CSO (Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties) morgen (vrijdag) om 10.30 uur een petitie aan de voorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer, Maxime Verhagen. Daarin dringen zij aan op afschaffing van de no claim reeds per 1 januari 2007.

Plaats van handeling is het 'Politieke Plein' (hal 9), de plaats op de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs te Utrecht waar allerlei politieke en maatschappelijke debatten plaatsvinden.

Van de deelnemende organisaties is in ieder geval FNV-voorzitter Agnes Jongerius van de partij, alsmede Yvon van Houdt van het CNV.

Nader informatie:
FNV Voorlichting/
Paulus Plas: 020 - 58 16 553