Politie Groningen

Man aangehouden voor oplichting

Nieuweschans, 21-09-2006 o De politie heeft vrijdag een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland, in de buurt van de grens bij Nieuweschans aangehouden. De man werd gezocht voor oplichting. Hij heeft in 2005 op verschillende manieren een grote groep mensen opgelicht. Tijdens zijn oplichtingpraktijken woonde de man in Hoogezand.

Manieren van oplichting

De man had diverse bedrijfjes opgericht, met het doel om mensen op te lichten. Op internet bood de verdachte via zijn bedrijf PC-PRO onder meer I-pods en navigatieapparatuur te koop aan. In alle gevallen moesten de kopers vooraf betalen, maar kregen ze uiteindelijk niets geleverd voor hun geld. In andere gevallen bood de man woonruimte aan en nam hij huur en/of borg in ontvangst. Van een woonruimte was vervolgens geen sprake. Ook bood de 25-jarige man bemiddeling aan bij het vinden van werk via de website Thuiswerkgarant. Hoewel de benadeelden wel kosten maakten, is hun droombaan nooit dichterbij gekomen.

Aanhouding

De politie startte een onderzoek naar aanleiding van de reeks aangiften. De verdachte bleek echter in mei 2005 naar Brazilië vertrokken te zijn. Toen hij afgelopen vrijdag in Nederland werd aangetroffen, is hij gelijk aangehouden en ingesloten. Tijdens verhoor heeft de man bekend verantwoordelijk te zijn voor een groot aantal oplichtingszaken. Inmiddels is hij voorgeleid aan de
rechter-commissaris en wordt hij in bewaring gehouden.

Vervolgonderzoek

Na vervolgonderzoek heeft de politie afgelopen maandag twee Stadjers van 23 en 25 jaar aangehouden. Zij worden verdacht van mogelijke betrokkenheid bij diverse oplichtingszaken. Het onderzoek naar het aandeel van deze twee mannen is nog in volle gang.

Gedupeerden

Bij de politie zijn inmiddels zon 80 aangiften vanuit het hele land binnen. Met de oplichtingpraktijken is voor enkele tienduizenden euros schade aangericht. Mensen die denken ook het slachtoffer te zijn geworden van deze oplichtingspraktijken, kunnen alsnog aangifte doen bij de plaatselijke politie.