FNV

MEV/begrotingen

FNV: winstbelasting niet verder omlaag

Het kabinet moet de belasting op winst niet verder verlagen. Dat geld kan beter worden gebruikt voor koopkracht en afschaffen van de no-claim. Dat zegt de FNV in reactie op de Miljoenennota 2007.

De belasting op winst - vennootschapsbelasting - is de afgelopen jaren al sterk verlaagd van 34,5 procent tot 29,1 procent. Een verdere verlaging naar 25,5 procent zou niet door moeten gaan, zo zegt de FNV.

Het geld dat hierdoor vrijkomt kan beter worden gebruikt om de koopkracht van huishoudens te verbeteren. Ook kunnen er dringende maatschappelijke problemen mee worden opgelost. Zoals afschaffen van de no-claim, bevriezen van de premie voor de ziektekosten, en in het onderwijs extra geld voor personeelstekorten en tegen de hoge schooluitval.

Topinkomens zwaar belasten

De vakcentrale mist sprankelend nieuw beleid met gerichte investeringen. Ze verbaast zich ook over de slogan die het kabinet hanteert, 'Nederland werkt'. Het beleid van de kabinetten Balkenende heeft er juist toe geleid dat minder werk is gecreëerd dan in de landen om ons heen. In totaal zijn zo 280.000 arbeidsplaatsen verknoeid.

De FNV kijkt alvast vooruit naar een volgend kabinet. Daarvan verwacht ze vooral maatregelen om de arbeidsdeelname van veel groepen te bevorderen. Dat vereist voorkomen van discriminatie naar kleur, afkomst en leeftijd, betere kinderopvang en meer betaald ouderschapsverlof. Een landelijk scholingsfonds kan een belangrijke bijdrage leveren aan de mobiliteit van werkenden en een sterkere kenniseconomie.

Voor de topinkomens wil de FNV invoering van een extra belastingschijf voor topinkomens. De opbrengst kan ten goede komen aan de verlaging van de eerste twee schijven. Iedereen profiteert daarvan, de koopkracht verbetert en de werkgelegenheid kan groeien.

Op een speciale website FNV kiest partij geeft de FNV tot de verkiezingen commentaar op de verkiezingsprogramma's en presenteert ze haar eigen wensen op sociaal-economisch gebied.
* Naar de verkiezingssite FNV kiest partij!
* Lees de complete brief

21 september 2006