Ministerie van Defensie

21-09-2006 15:26

WEEKOVERZICHT AFGHANISTAN

Een Nederlandse YPR-765 rolt door Tarin Kowt. - Foto: Richard Frigge, Audiovisuele Dienst Defensie. In de voorbije week liepen de gevechtsacties van de Operatie Medusa af. De laatste fase ervan â de terugkeer van vluchtelingen, humanitaire hulp en wederopbouw â is echter nog gaande. Met het stoppen van de gevechtshandelingen eindigde ook de inzet van de reservecompagnie van de Task Force Uruzgan (TFU) en de twee Pantserhouwitsers.

De F-16âs en de helikopters van de Air Task Force (ATF) zijn ook voor de afrondingsfase beschikbaar, maar hun inzet is beduidend minder intensief. Voorlopig blijven de Nederlandse infanteristen nog op de vooruitgeschoven basis Martello in de provincie Kandahar.

Afgelopen week hebben er enkele incidenten plaatsgevonden. Bij het Provincial Reconstruction Team (PRT) in Baghlan werd een patrouille op 9 september met een 107 mm raket beschoten, maar het projectiel miste doel. In Uruzgan kwam op 14 september een Nederlandse patrouille die de Afghaanse politie ondersteunde bij een mogelijke aanval op een controlepost, tien kilometer noord van Tarin Kowt onder vuur te liggen. Een F-18 van de coalitietroepen bood daarop luchtsteun en wierp een bom af.

Op 19 september werd een patrouille in de omgeving van Deh Rawod beschoten. Een militair raakte daarbij gewond. Hij werd met een Amerikaanse helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Tarin Kowt en maakt het naar omstandigheden goed.

Gisteren zijn 200 Australische militairen in Tarin Kowt gearriveerd als onderdeel van de Reconstruction Task Force (RTF). De Australische bijdrage aan de missie zal in totaal twee jaar bedragen. De Australiërs gaan samen met het Nederlandse PRT werken aan een stabiele en veilige omgeving.

Klik op afbeeldingen voor foto's met hoge resolutie.

Een AH-64 Apache helikopter stijgt op van de vliegbasis Kandahar - Foto: Richard Frigge, Audiovisuele Dienst Defensie.