Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


WEKELIJKS PERSBERICHT

Twee miljoen extra voor onderwijs

Stadsdeel De Baarsjes investeert de komende vier jaar twee miljoen euro extra in het onderwijs. Het Dagelijks Bestuur wil met dit geld het aantal vroegtijdige schoolverlaters verminderen. Om dat te bereiken moeten onderwijsachterstanden worden weggewerkt en voorkomen. Ook wil het bestuur ervoor zorgen dat kinderen makkelijker de overstap maken van basisschool naar voortgezet onderwijs.

De Baarsjes zet in op de Brede School met een herkenbaar, eigen gezicht. De Brede School biedt een professioneel aanbod van allerlei voor-, tussen- en naschoolse voorzieningen. Het Dagelijks Bestuur wil liefst per school afspraken maken over hoe het beschikbare geld wordt ingezet. Uitgangspunt blijft dat scholen, ouders en welzijnsorganisaties niet alleen een eigen, maar ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben voor de invulling van het onderwijsbeleid in De Baarsjes.

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Uitnodiging: Burgemeester Cohen reikt certificaten uit

Intermediairs huiselijk geweld

Burgemeester Job Cohen reikt donderdag 5 oktober de eerste vijf certificaten 'intermediair huiselijk geweld' uit in De Baarsjes. De afgelopen tijd volgde een aantal vrouwen de cursus 'intermediair huiselijk geweld'. De vrouwen hebben twee taken: het zoeken ('case-finding') en ondersteunen van slachtoffers huiselijk geweld. Het actief op zoek gaan naar slachtoffers is uniek. De hoop is dat op die manier ook bewoners bereikt worden die niet zelf durven afstappen op politie of hulpverlening.

De intermediairs zijn nadrukkelijk géén hulpverleners.

De uitreiking van de certificaten door Cohen is tevens het startsein voor een publiciteitscampagne om huiselijk geweld onder de aandacht te brengen bij de hulpverlening en bewonersorganisaties in De Baarsjes.

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Bewonerspanel

Veilig in De Baarsjes

Het stadsdeel zet komende week voor de eerste keer het digitale Bewonerspanel in. Thema is 'Veilig in De Baarsjes'. Het Dagelijks Bestuur wil graag weten hoe veilig bewoners zich in de eigen buurt voelen en wat zij - samen met de bewoners - kan doen om het stadsdeel nog veiliger te maken. Na consultatie van de bewoners - ook tijdens een aantal fysieke buurtoverleggen de komende weken - wil het Dagelijks Bestuur een paar concrete acties op tafel leggen die snel en zichtbaar tot verbetering leiden in de buurt. Bewoners kunnen aangeven welke acties eerst moeten worden uitgevoerd.

Ruim honderd Baarsjesbewoners hebben zich al aangemeld voor het digitale Bewonerspanel De Baarsjes (www.baarsjes.amsterdam.nl).

Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741

Veel oudkomers doen taalcursus

Stadsdeel De Baarsjes wil dat ten minste 250 oudkomers per jaar een cursus Nederlandse taal volgen. Eerder lag dat aantal op 300, maar er zijn al zoveel oudkomers (nu 661) die één van de zeven taalcursussen volgen, dat het streefgetal met 50 naar beneden kan. Het Dagelijks Bestuur informeert hierover nog de raadscommissie Onderwijs.

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Uitnodiging

Uitreiking oudkomerscertificaten

Portefeuillehouder Mirjam Smeels reikt op donderdag 28 september van 10.00 uur tot 12.00 uur een officieel certificaat van de gemeente Amsterdam uit aan 53 deelnemers van het Oudkomerstraject. De uitreiking vindt plaats in de raadzaal van het stadsdeelkantoor (Baarsjesweg 224).

De Baarsjes zet zich intensief in voor haar bewoners die hun Nederlands willen verbeteren en door middel van taal hun eigen positie in de maatschappij sterk willen beïnvloeden. De Baarsjes biedt in dit kader sinds 2003 diverse taalprogramma's op maat aan. Eén daarvan is het oudkomerstraject. Vanaf 2005 wordt aan de oudkomers die geslaagd zijn een officieel certificaat uitgereikt om te bevorderen dat zij zich verder gaan ontwikkelen. De eerste groep oudkomers die in 2005 met het oudkomerstraject is gestart, heeft het traject inmiddels met succes afgerond.

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Uitnodiging

Informatie-avond over bomen Van Spilbergenstraat

Het stadsdeel organiseert maandag 2 oktober een bewoners-informatieavond over problemen met de bomen in de Van Spilbergenstraat. Een deel van de bomen heeft wortels die naar het grondoppervlak komen, waardoor de stoeptegels opgedrukt worden. Andere bomen zijn ziek.

In 2007 wordt de Van Spilbergenstraat opgeknapt, en er moet nu een keuze gemaakt worden: gaan we alle bomen kappen en vervangen door een andere boomsoort met minder oppervlaktewortels? Vervangen we alleen de slechtste bomen (circa 20 stuks)? Of behouden we alle bomen en vervangen dan de komende jaren steeds de ernstig zieke of gevaarlijke bomen en accepteren we meer opdrukkende tegels en hogere beheerkosten?

Het Dagelijks Bestuur wil van de bewoners weten welke van de drie oplossingen hun voorkeur heeft voordat zij de commissie Stadsdeelwerken raadpleegt.

Tijd en locatie: 2 oktober, 20 uur, stadsdeelkantoor (raadszaal). In het bijzijn van Ab Cherribi, portefeuillehouder Stadsdeelwerken.

Meer informatie: Edwin Raap. 06 3071 9398

Dagelijks Bestuur: Erop af!

Godfried Lambriex loopt stage bij Schuldhulpverlening

Portefeuillehouder Godfried Lambriex loopt woensdag 27 september stage bij Raster. Die organisatie biedt in opdracht van het stadsdeel onder andere schuldhulpverlening aan bewoners. Lambriex is van 10.00 tot 12.00 uur aanwezig bij het intakespreekuur in het Dienstencentrum (van Kinsbergenstraat 9) en op de locatie Baarsjesweg 302.

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Mededeling

Subsidie voor verbouwing Muziekcentrum Aslan

Muziekcentrum Aslan kan uitbreiden én geluidwerende voorzieningen treffen, nu de Centrale Stad daarvoor een subsidie van ¤60.000 geeft. Stadsdeel De Baarsjes vult de subsidie van de Centrale Stad aan met ¤90.000. De toekenning van een subsidie door de Centrale Stad is een voorwaarde voor de bijdrage van het stadsdeel.

Uitnodiging

Open Atelierroute 2006

Maar liefst 117 kunstenaars doen dit jaar mee met de Open Atelierroute De Baarsjes, zaterdag 30 september en zondag 1 oktober 2006 . Op verschillende locaties zijn kunstwerken te zien en te koop.

Thema van de Open Atelierroute is UrbzArt dat verwijst naar stadsbewoners in het fantasierijke computerspel Sim City. Goede start voor de route is de centrale expositie aan de Filips van Almondestraat 12 (tussen 12-17 uur). Hier is een gratis plattegrond met locaties van deelnemers verkrijgbaar en (voor tien euro) een catalogus met werk van de verschillende kunstenaars.

Meer informatie: Wink Einthoven (wink@freeler.nl) of Ernst Neve (ernst@neveactiviteiten.nl)

Van Speijkstraat krijgt snel drainage

Stadsdeel De Baarsjes gaat in opdracht van Waternet zo snel mogelijk drainage aanleggen in de Van Speijkstraat om de wateroverlast in de kelders en souterrains tegen te gaan. Ook onderzoekt een onafhankelijk bureau in opdracht van De Baarsjes, Waternet en woningbedrijf Ymere op korte termijn wat de oorzaken van de wateroverlast zijn in de achtertuinen. Achtentwintig bewoners van het blok Van Speijk-, Van Kinsbergen- en Witte de Withstraat hebben zware wateroverlast in hun kelders en souterrains sinds de afgelopen extreem regenachtige periode. De drain wordt binnen 3 tot 6 maanden gelegd, het Stadsdeel streeft naar een zo snel mogelijke uitvoering. Om de drain aan te leggen moeten de trottoirs van de Van Speijkstraat worden opengebroken. De bewoners van het huizenblok hebben een vereniging opgericht om samen met de betrokken partijen (Waternet, Ymere en het Stadsdeel) snel tot een oplossing te komen.

Meer informatie: Edwin Raap. 06 3071 9398

Mededeling

Welkomsttassen voor nieuwe bewoners

Nieuwe bewoners in De Baarsjes krijgen voortaan een tas met informatie over het stadsdeel cadeau. In de tas zit niet alleen 'noodzakelijke' informatie, zoals de stadsdeelgids en een plattegrond, maar ook een setje waardebonnen. Verschillende ondernemers in het stadsdeel geven nieuwe bewoners korting op bepaalde producten, bieden een cadeautje aan of geven een gratis kopje koffie weg. Ook kan er tegen gereduceerd tarief een keer gezwommen worden in SportPlaza Mercator.

Eerder gemeld

Wijkactiedag: schoon Mercatorplein

Een frisse opknapbeurt: dat is de bedoeling van de wijkactiedag, woensdag 27 september op en rond het Mercatorplein. Tussen 10.00 en 18.00 uur worden de straten geveegd, trappenhuizen gerepareerd en kunnen bewoners gratis hun fiets laten graveren. Verder is er een koffieochtend bij de Hudsonhof en een informatiemarkt op het plein.

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471

Eerder gemeld

Kinderboekenfeest in De Baarsjes

Stadsdeel De Baarsjes organiseert woensdag 27 september, samen met de bibliotheek, de Key, Het Oosten en de Ratoract club, een leesfeest voor kinderen. Tussen 13:30 en 17:30 zijn er op het Mercatorplein kinderboeken te koop voor zeer weinig geld. En enkele prominenten, waaronder Portefeuillehouder Godfried Lambriex, komen een (spannend) verhaal voorlezen. Verder is er van 10.00 tot 18.00 uur een kinderkermis op het plein. En op het podium staat MC Mohs met de kinderen van de Joop Westerweelschool te rappen.

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471

Uit de Stadsdeelraad

Commissie tevreden over opknapbeurt Jan Evertsenstraat

De Jan Evertsenstraat mag van de leden van de raadcommissie Wonen in De Baarsjes worden opgeknapt. PvdA, GroenLinks, VVD en D66 konden zich dinsdagavond vinden in de plannen voor de uitgebreide herprofilering. Wel willen de partijen in de raad zo min mogelijk overlast voor omwonenden en winkeliers.

Op dit moment staat de Jan Evertsenstraat in de top vijf van de lijst van gevaarlijke fietsroutes in Amsterdam. Door de opknapbeurt van de Jan Evertsenstraat, die duurt van maart tot en met oktober 2007, wordt de verkeersveiligheid verbeterd. Dat gebeurt onder meer door de aanleg van vrijliggende fietspaden en een verkeersdrempel. Daarnaast komen er meer fietsenrekken en daalt het aantal parkeerplaatsen licht. Tijdens de opknapbeurt neemt het GVB de tramrails onder handen en werkt Waternet aan verbetering van het regenwaterafvoer in de straat.

De partijen in de raad zijn tevreden over de verbeterde verkeersveiligheid, bleek dinsdag. Maar ze willen zo weinig mogelijk overlast voor de buurt. Daarom zouden auto's altijd een kant op moeten kunnen rijden, betoogde de PvdA. Dat gebeurt ook, vertelde daarop wethouder Cherribi. Tijdens de werkzaamheden komt er bovendien een omgevingsmanager die aanspreekbaar is voor klachten van bewoners en winkeliers. Daarnaast huurt het stadsdeel een winkel waar iedereen info over de werkzaamheden kan krijgen. Bezoekers van het winkelgebied kunnen het eerste uur gratis parkeren in de garage onder het Mercatorplein.

Volgende week dinsdag neemt de stadsdeelraad een definitief besluit over de herprofilering van de Jan Evertsenstraat. De vergadering van de stadsdeelraad, in de raadzaal van het stadsdeelkantoor, begint om 20.00 uur.

Agenda

Aanmelden voor het Digitaal Bewonerspanel De Baarsjes? Surf naar www.baarsjes.amsterdam.nl.


* Vrijdag 22 september, 20.00-0300 uur. Nataraj: muziek van DJ Shanto. Entree: 10 euro (niet leden: 11 euro). Meer info: www.nataraj.info en www.club-8.nl. In Club 8, Admiraal de Ruyterweg 56b.
* Zaterdag 23 september, 13-18 uur. Hockeyfeest. Voor de jeugd van 8-15 jaar. Info: sportbuurtwerk@baarsjes.amsterdam.nl. Locatie: Mercatorspeeltuin, Orteliuspad 1a.
* T/m 23 september. Expositie Chantal Maarleveld. Thema: olieverf op doek, sjabloondruk op papier, acryl op papier en kleine inkttekeningen. Open: vrijdag en zaterdag 12-18 uur en op afspraak via 020-616 39 61. Info galerieei@zwaanart.nl en www.galeries.nl. Locatie: Galerie Ei, Admiraal de Ruijterweg 154.
* Zaterdag 23 september, 23.00-04.00 uur. Dansavond: DJ Lupe, ditmaal in een battle met Lava. Muziekgenre: electro en techno. Entree: 8 euro. Meer info: www.djlupe.com en www.club-8.nl. In Club 8, Admiraal de Ruyterweg 56b.
* T/m 24 september, 13-22 uur . Kermisplaza op het Mercatorplein. Meer informatie: www.kermisplaza.nl.
* T/m 24 september, 14-18 uur. Expositie Surf:) Een feelgood-videoproject van Erik Urlings en Paul Baartmans. Open: vr-zo van 14-18 uur en op afspraak via 06-5577 8985 of galerie@meneerdewit.com. In Meneer de Wit, Witte de Withstraat 10.
* Dinsdag 26 september, 20 uur. Vergadering van de Stadsdeelraad. Op het stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224.
* Woensdag 27 september. Wijkactiedag: 10-18 uur en Het Kinderboekenfeest: 13.30-18.00 uur. Organisatie: woningcorporaties het Oosten en De Key, stadsdeel De Baarsjes, st. Beheer Mercatorplein, De Rotary e.a. Locaties: Mercatorplein en pleintje in de Hudsonstraat.
* T/m 27 september, 11-17 uur. Expositie Enlaces Mexicanos van Adelina Reyes Mata en Emilio Sanchez Diaz. Open: vrij en za, 11-17 uur. Info: www.destoker.nl en 020-612 32 93. Locatie: Galerie De Stoker, Witte de Withstraat 124.
* Woensdag 27 september, Racket-instuif. Voor de jeugd van 7-12 jaar. Locatie: Blauw-Witsporthal aan de Joos Banckersweg 18, stadsdeel Bos & Lommer. Info: sportbuurtwerk@baarsjes.amsterdam.nl.
* Donderdag 28 september 19.30-21.30 uur. Buurtschouw. Vertrek om half acht vanaf Ontmoetingsplek De Krijtmolen, hoek Baarsjesweg-Chasséstraat. Organisatie: Wijkplatform Chassébuurt.
* Donderdag 28 september, 20.30 uur. Baarsjesborrel. Meer info: www.baarsjesborrel.nl. Locatie: Café Knibbel Knabbel Knuisje, Jan Evertsenstraat 143.
* 30 september-1 oktober, 12-17 uur. Open Atelierroute De Baarsjes 2006. Routekaart te verkrijgen op Philips van Almondestraat 12. Maar liefst 114 kunstenaars en vele honderden kunstwerken staan voor u klaar.
* Zaterdag 30 september, 14 uur. Tentoonstelling in Garage Groeneveld en Wandeling. Vertrek om 14 uur, vanaf Centrale Expositie OAR in Philip van Almondestraat 14.
* T/m 30 september, Tentoonstelling 'Hèt straalt!' van Ans Bresser. Zij werkt met verschillende verftechnieken, aquarel en pastelkrijt. Open: za 12-17 uur en op afspraak 689 7253. Locatie: MLB, Witte de Withstraat 32a.
* T/m 30 september. Tentoonstelling De Kunstboer van Jimmy Boer. Open: do, vr en za 13-17 uur. Info: monique@sooohappy.com en 06 2259 2457. Locatie: Sooohappy Shop, Admiraal de Ruijterweg 9.
* T/m september. Weekendworkshops hoeden maken. Beginners maken een hoed van vilt, stro en stof. Informatie: 6122 956, www.hoofdzaakhoeden.nl en www.artwear-amsterdam.nl. Open: do en vr van 12-18 uur, za van 10-16 uur. Locatie: Hoofdzaak Hoeden Artwear , Witte de Withstraat 168.
*

Algemene vragen: Rinze van Opstal, 06 1299 1741