Ingezonden persbericht


Persbericht

Dordrecht, 21 september 06

Nieuwe vertaling commentaren Calvijn toont aan: Calvijn anders 'calvinistisch' dan gedacht

Dordrecht - De belangrijke bijbelcommentaren op het Nieuwe Testament van Johannes Calvijn worden opnieuw vertaald en gepubliceerd. Deze maand presenteert uitgeverij Importantia uit Dordrecht de eerste delen. Wat opvalt, is de toegankelijkheid van de nieuwe teksten. Waar de commentaren uit de 19e eeuw nog gebaseerd zijn op oudere Calvijnvertalingen, is deze editie geheel opnieuw vertaald. "Je zou kunnen zeggen dat Calvijn anders 'calvinistisch' is dan we dachten", zegt uitgever Peter van der Schelde.

Dat Calvijn veel toegankelijker en actueler is dan vaak gedacht wordt, bleek al in de fase van het vooronderzoek. Tijdens dat vooronderzoek liet de uitgever een aantal mensen de Franse tekst lezen van de commentaren van Calvijn, echter zonder de naam van de schrijver te noemen. De lezers moesten vervolgens raden naar de auteur. Allerlei bekende namen uit latere tijden in de kerkgeschiedenis kwamen naar voren, maar niet de naam van Calvijn. "Opperste verbazing achteraf bij de lezers," aldus van der Schelde. "Ik heb dezelfde ervaring opgedaan met de Engelse vertaling van de Calvijncommentaren uit omstreeks 1850. Ik merkte dat die teksten goed te lezen waren en boeiend bovendien. Toen ik de Engelse vertaling vergeleek met de oude Nederlandse vertalingen, viel me de ontoegankelijkheid van die laatste op.''

De eerste delen van de commentaarserie zijn vanaf deze maand verkrijgbaar. Het gaat om de commentaren op Galaten, Efeziërs, Tessalonicenzen, 1 Johannes en Judas. Ze komen in paperbackvorm uit. "Een bewuste keuze", stelt Van der Schelde. "We willen de serie zo toegankelijk mogelijk maken, ook wat betreft de prijs." In de loop van volgend jaar zullen de volgende vier delen verschijnen.

"We denken dat deze serie veel belangstelling zal trekken uit Gereformeerd Vrijgemaakte, Nederlands Gereformeerde en Gereformeerde Bonds kring", vertelt Van der Schelde. "Tegelijk denk ik dat deze commentaren ook zeer geschikt zijn voor de Evangelische wereld. De commentaren zijn een ideaal hulpmiddel om op leesbare wijze bezig te zijn met de bron van het christelijk denken in Nederland" Meer informatie is te vinden op www.importantia.com.