Socialistische Partij

Van Velzen: Dump westers afval niet in arme landen

21-09-2006 * Krista van Velzen pleitte gisteren tijdens het spoeddebat over de giframp in Ivoorkust voor strengere regels rond scheepsafval. Het schip dat in het West-Afrikaanse land zoveel ellende veroorzaakte had nooit de Amsterdamse haven uit gemogen met aan boord het giftige afval. Een afgifteplicht van scheepsafval in Nederlandse havens voorkomt illegale dumping in ontwikkelingslanden.

Van Velzen Staatssecretaris Van Geel (CDA, Milieu) verschuilt zich achter het onderzoek van het Openbaar Ministerie. "Alle getouwtrek over verantwoordelijkheid is belangrijk om de daders hard aan te kunnen pakken. Het is echter volstrekt ongeloofwaardig dat Van Geel niet meer feiten kent," zegt van Velzen. "We moeten daar nu niet op gaan zitten wachten, de wetgeving kan nu alvast bekeken worden. Rampen als in de Ivoorkust moeten we in de toekomst voorkomen. Nederlandse havens hebben een enorme technische voorsprong en kunnen op verantwoorde wijze het afval laten verwerken. Het is logisch dat we die verantwoordelijkheid nemen."

Een kapitein kan nu zelf beslissen of hij met giftig scheepsafval de haven uitvaart als hij aan boord nog voldoende ruimte heeft voor opvang van nieuw afval. Veel schepen sparen daarom het afval op tot ze in havens komen waar het afval goedkoop kan worden verwerkt. Van Velzen: "De ramp in Ivoorkust toont dat deze gang van zaken om twee redenen verwerpelijk is. Ten eerste ontstaan met het opsparen van afval extreem giftige mengsels die zeer schadelijk zijn voor mens en milieu. Ten tweede zadelt het rijke westen het de ontwikkelingslanden op met onze problemen. We moeten in Nederland de verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen afval."