Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg

TILBURG, 21 september 2006

Hoog bejaarde vrouw opgesloten in kast

TILBURG Gistermiddag deed een hoogbejaarde vrouw van 87 jaar aangifte bij de politie van vrijheidsberoving en oplichting. De vrouw had ruim twee uur in haar woning opgesloten gezeten in de gangkast van haar aanleunwoning in de wijk Heikant, nadat ze een onbekende man haar bankpas met pincode had gegeven. Een familielid trof de vrouw ruim twee uur later aan, die haar uit haar benarde positie bevrijdde.

Het slachtoffer werd tegen 15.00 uur bij de entree van het appartementencomplex waarin haar woning gelegen is, aangesproken door een onbekende man. Deze man liep met het slachtoffer naar haar woning en won haar vertrouwen. In de woning lukte het hem haar bankpas met pincode te ontfutselen. Ondanks het feit dat het slachtoffer de gang van zaken niet volledig vertrouwde, verleende ze toch haar medewerking. Toen het slachtoffer de man uitliet, greep hij haar bij haar arm en sloot haar op in de meterkast. Door te gillen en te kloppen lukte het haar niet de aandacht te trekken van buurtbewoners. Een familielid trof de hoog bejaarde vrouw, na ruim twee uur opgesloten te hebben gezeten, aan in de meterkast.

De politie neemt deze laffe daad hoog op. Buiten het opnemen van een uitgebreide aangifte en het verlenen van nazorg aan het slachtoffer, zijn de wijkagenten gestart met een buurtonderzoek. Via een bewonersbrieven vraagt de politie aandacht voor het incident in de hoop hiermee met getuigen in contact te komen.

Oplichters, die zich bezig houden met dit soort praktijken gaan op verschillende manieren te werk. Door bijvoorbeeld zich valselijk uit te geven als medewerker van een bank wekt men vertrouwen. Op deze manier worden slachtoffers bewogen tot afgifte van goederen en/of gegevens. Daarom waarschuwt de politie voor verkopers en aanbieders aan de deur. Ben je alleen thuis, vraag dan de bezoeker of hij/zij op een ander tijdstip terug kan komen. Vraag ook altijd een legitimatiebewijs. Bij geen vertrouwen, niet op zaken ingaan. Ook wijst de politie erop dat de pincode privé is en blijft. Echte medewerkers van een bank vragen nooit naar een pincode. Dat is niet nodig voor de aanvraag van een nieuwe pas.

Jongeren aangehouden na diefstal kegels

TILBURG De politie heeft gisteravond drie jongeren in de Gasstraat te Tilburg aangehouden voor diefstal van kegels. Het drietal van 18 en 16 jaar, afkomstig uit Tilburg en Goirle, reed rond de klok van 22.00 uur, als inzittenden in een auto over de Spoorlaan. Op dat moment was een bedrijf belast met het uitzetten van veiligheidskegels bij diverse wegafzettingen. De jongeren vonden het nodig om de kegels tijdens het voorbijrijden, via het portiersraam weg te halen. Op een provocerende manier staken ze de kegels uit het raam, waarbij ze de medewerkers van het betreffende bedrijf aanspraken. Deze actie leverde niet alleen de nodige irritatie op bij de medewerkers maar ook een gevaarlijke situatie voor de verkeersdeelnemers. Het drietal legde op het bureau een bekennende verklaring af.

Veelpleger aangehouden na winkeldiefstal

TILBURG De politie heeft gistermiddag op de Westermarkt een 36 jarige Tilburger aangehouden voor winkeldiefstal. De man had bij een kledingzaak twee jassen, ter waarde van 80 Euro weggenomen. Een personeelsmedewerker zag de diefstal en informeerde zijn collega die achter de dief aanging. Buiten lukte het hem de verdachte te stoppen. Toen de politie geïnformeerd werd, probeerde de verdachte het hazenpad te kiezen. Toen de medewerker dit belette, ontstond er een worsteling. Ter plaatse gearriveerde agenten namen de verdachte over. De Tilburger betreft een veelpleger die volgens het protocol op het bureau in verzekering gesteld is.

Dronken bestuurder veroorzaakt verkeersongeval

GOIRLE Op de Turnhoutsebaan hebben agenten gistermiddag, rond de klok van 17.40 uur, een 47 jarige automobilist uit De Haan (Belgie) aangehouden voor het onder invloed van alcohol besturen van een auto en het veroorzaken van een verkeersongeval. De man reed over de Turnhoutsebaan en kwam uit de richting van de Tijvoortsebaan. Voor hem reden drie personenautos in dezelfde rijrichting. Door de noodzaak van het verkeer stopten de drie autos voor hem. Op dat moment lukte het de Belg niet zijn auto tijdig tot stilstand te brengen waarna hij in aanrijding kwam met de auto voor hem. Door de klap schoof de aangereden auto tegen zijn voorganger, die op zijn beurt ook in aanrijding kwam met de auto voor hem. Agenten constateerden dat de Belg onder invloed van alcohol verkeerde. Op het bureau werd een ademtest afgenomen waaruit bleek dat de man 605 u/gl, zijnde 1,4 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Voorzien van een rijverbod van zes uren mocht hij vertrekken.

Automobilist rijdt op getuige in na aanrijding met kind

TILBURG Gisteravond raakte een 8 jarig jongetje uit Tilburg gewond, nadat hij betrokken was bij een verkeersongeval. De veroorzaker, een onbekend gebleven automobilist reed na de aanrijding door zonder zijn identiteit achter te laten.
Op het Textielplein te Tilburg raakte rond 18.00 uur een kind licht gewond nadat een bestuurder van een rode Volvo het kind aanreed. De Volvo reed over het Textielplein en kwam uit de richting van de Ringbaan Noord. Met hoge snelheid reed hij richting het Kamgarenplein, waar hij in aanrijding kwam met het kind. Ten gevolge hiervan liep de jongen een pijnlijke schouder en een bloeduitstorting aan zijn rug op. Een 30 jarige Tilburgse vrouw, die getuige was van het ongeval, wilde de auto laten stoppen. De automobilist gaf hierop gas en stuurde in op de getuige. Het lukte de getuige tijdig weg te springen waardoor een aanrijding met haar voorkomen kon worden. De politie stelt een onderzoek in naar de bestuurder van deze auto.

Politie ontmantelt drie hennepkwekerijen

TILBURG De politie heeft in samenwerking met enkele partners, zoals de gemeente, het Brabants Afvalteam, de energieleverancier en de woningbouwcoöperaties vandaag drie vol in bedrijf zijnde hennepkwekerijen geruimd in woningen in Tilburg. Naar aanleiding van het hennepconvenant hanteren de partners een stevige aanpak om de thuisteelt van wiet terug te dringen en henneptelers aan te pakken. De bewoners van de huurwoningen riskeren hiermee een ontbinding van de huurovereenkomst.

In een kamer in een woning in de Bernard Loderstraat troffen agenten een kwekerij aan met 215 hennepplanten. In de Raamsdonkstraat werden 121 oogstrijpe planten geruimd en in de Scharwoudestraat bleken op twee verdiepingen kwekerijen te zijn ingericht waarbij sprake was van 300 hennepplanten. Bij alle genoemde adressen was sprake van diefstal van elektriciteit. De stroom werd illegaal en ondeskundig afgetapt waardoor brand had kunnen ontstaan.

Agenten politieteam Tilburg West houdt snelheidscontrole

TILBURG Politiemedewerkers van het team Tilburg West hebben vanmiddag op de Burgemeester Letschertweg een snelheidscontrole ingesteld. Deze controle vond plaats omwille van de verkeersveiligheid. Recentelijk vond er op genoemde weg een verkeersongeval plaats met ernstig letsel tot gevolg. Snelheid speelt altijd een rol bij elk verkeersongeval. In een uur tijd werden er 26 bekeuringen uitgeschreven voor het overschrijden van de maximumsnelheid. Ter plaatse geld een limiet van 80 km/u. Er werden twee rijbewijzen ingevorderd voor snelheden van 136 en 158 km/u.

Agenten team wilhelminapark houden bromfietscontrole

TILBURG Agenten van het politieteam Wilhelminapark hebben gistermiddag en avond, op diverse locaties, een bromfietscontrole ingesteld. Zowel op het Wilhelminapark als in de Reitse Hoevenstraat werden 67 bromfietsen / snorfietsen gecontroleerd. Hiervan bleek in 58 gevallen dat het voertuig of de bestuurder niet voldeed aan de gestelde voorschriften.


- HALT : 3

- Vermogen : 25

- Geen helm : 2

- Niet tonen BFC : 3

- Geen BFC : 6

- Geen verzekering : 4

- Geen verz. pap.: 3

- Geen gele/oranje pl. : 6

- Banden zonder prof. : 1

- Geen verlichting: 2

- Geen kenteken pap. : 2

- Onjuiste plaats kentekenplaat.: 1

Doorverwijzing naar Halt

Een speciaal politieteam VOS (Veilig op Straat) houdt de extra controles. De agent zal een jongere voor een werk- en leerstraf naar Halt verwijzen als de jongere tussen de 12 en 17 jaar is en een bepaalde overtreding heeft begaan. Een lijst van deze overtredingen is te vinden op www.tilburg.nl, onder de stad, cultuur en vrije tijd/vervoer en parkeren en op www.politiemwb.nl. Enkele voorbeelden zijn: rijden zonder de vereiste verzekering, rijgedrag vertonen dat gevaar of hinder kan veroorzaken en overschrijding van de constructiesnelheid van een bromfiets of snorfiets. Daarnaast moeten de jongere en zijn/haar ouders positief staan tegenover de verwijzing naar Halt. De jongere kan er ook voor kiezen om naar Justitie te gaan. De eis van het Openbaar Ministerie zal wel een beduidend hoger aantal uren omvatten dan de jongere bij Halt zou krijgen.

Auteur: Desiree Brabers