Landelijke Studenten Vakbond

PERSBERICHT

LSVb blij met PvdA-pleidooi voor uitstel leerrechten

Utrecht, 21 september 2006 - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is verheugd met het pleidooi van de PvdA om leerrechten voor onbepaalde tijd uit te stellen. De PvdA voorziet een grote chaos bij de invoering van leerrechten per 1 september 2007, iets wat de studentenvakbond en andere onderwijsorganisaties al maanden stellen.

Reden voor de PvdA om nu te pleiten voor uitstel zijn de problemen rond de totstandkoming van het automatiseringsprogramma Studielink en de vertraging van de spoedwet die de randvoorwaarden moet vastleggen. De LSVb vindt ook de slechte informatievoorziening over leerrechten een reden om de invoering uit te stellen. Uit eigen onderzoek blijkt dat de informatievoorziening door Postbus 51 en de IB-Groep beneden alle peil ligt.

De LSVb is fel tegenstander van het leerrechtenstelsel, onder andere omdat actieve studenten hier zwaar de dupe van worden. LSVb-voorzitter Irene van den Broek: "We zijn blij met dit voorstel van de PvdA, maar zijn pas echt blij als leerrechten helemaal van tafel zijn". De PvdA stemde in juni in met het wetsvoorstel van toenmalig staatssecretaris Mark Rutte.

Van den Broek: "De beslissing over de toekomst van leerrechten ligt nu bij de Eerste Kamer. Wij hopen dat de Eerste Kamer ook inziet dat invoering van leerrechten per 1 september 2007 onhaalbaar is".


---