Ingezonden persbericht


PROVINCIALE AFDELING
ZUID-HOLLAND www.cdazh.nl

Persbericht (onder embargo tot donderdagavond 21 september 2006 20.00 uur).

CDA Zuid-Holland gaat met Žzeven WŽsŽ als bakens
verkiezingen in voor Provinciale Staten (2007-2011)

DORDRECHT/DEN HAAG - CDA Zuid-Holland heeft donderdagavond 21 september op het tweede openbare 'CDA-Plein' in Hotel Mercure te Dordrecht het conceptverkiezingsprogramma voor de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart 2007 bekend gemaakt. Het programma dat aan CDA kandidaat-lijsttrekker Asje van Dijk (gedeputeerde van Zuid-Holland) werd aangeboden heeft als motto Vertrouwen in Zuid-Holland. Vertrouwen in elkaar.

Als bakens in de koers van de provincie heeft CDA Zuid-Holland Žzeven W'sŽ gekozen:
- Waarden. Je verantwoordelijk weten voor elkaar, respect en vertrouwen geven, veiligheid bieden, duurzaamheid bevorderen en de solidariteit tussen mensen en generaties najagen.
- Wonen. Ervoor zorgen dat er voor de mensen in Zuid-Holland meer woningen worden gebouwd in aangename wijken met zorgvoorzieningen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven.
- Werken. Ondernemerschap de ruimte geven, het MKB als banenmotor laten functioneren en kennis laten stromen voor een vitale economie met innovatie op alle fronten.
- Wegen. Knelpunten op de weg en in het openbaar vervoer aanpakken met een bereikbaarheidsoffensief voor de Randstad.
- Water. De kustveiligheid versterken, de wateroverlast aanpakken en ons woonklimaat en de recreatiemogelijkheden verbeteren. Water ook als bron van leven en inspiratie voor de vele kennisinstituten.
- Welzijn. Ontsporingen van jongeren aanpakken, de wachtlijsten in de jeugdzorg terugdringen en jongeren uitzicht geven op een diploma en werk, een goede bibliotheekvoorziening waarborgen en zorgen voor cultuureducatie op scholen.
- Welvaart: De economie versterken door innovaties te stimuleren en de kansen van de Mainport, de Greenports en Brainports maximaal te benutten.

Kinderen en hun ouders, ouderen en zorg. Het CDA kent binnen de zorg voor de jeugd een centrale rol toe aan de ouders. De ouders krijgen daarbij maximale steun. Instellingen zijn er voor het kind en de ouders en moeten hun aanbod vooral richten op preventie, het vroeg signaleren en adequate hulp bieden. Het CDA wil voor ouderen ondersteuning om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen, onder meer door de inzet van domotica (technologische hulpmiddelen thuis).

Cultureel erfgoed. Het CDA stelt groot belang in ons cultureel erfgoed en wil het budget daarvoor verhogen. De randvoorwaarde voor overheidssteun bij het behoud van een gebouw is dat dit ons in staat moet stellen een verbinding te leggen met ons verleden. Ook kerkgenootschappen mogen van de subsidiemogelijkheden gebruik maken als ze hun gebouwen zo veel mogelijk openstellen voor het publiek. De toeristische ontwikkeling van Zuid-Holland moet verder worden versterkt door de kracht van het bollencomplex, de cultuurhistorie, de kust, de grotere steden en de attracties in Zuid-Holland te benutten. Dit kan uitstekend door aantrekkelijke combinaties te maken tussen platteland en historische binnensteden, zoals Gouda, Schiedam, Delft, Dordrecht en Leiden.

Ruimtelijke ordening en wonen. Het CDA wil 2.000 woningen extra per jaar bouwen bovenop de reeds geplande en gerealiseerde bouwstroom van jaarlijks 16.000 woningen. Om de leefbaarheid en het voorzieningenniveau op peil te houden, moeten ook kleinere kernen kunnen bouwen. De natuurlijke groei van de bevolking moet opgevangen kunnen worden. RegioŽs krijgen de ruimte de woningbehoefte regionaal op te pakken en de invulling ervan te verdelen over de kernen. Bestaande winkelstructuren worden ondersteund. Nieuwe detailhandelsvoorzieningen krijgen bij voorkeur een plek binnen de bebouwde kom. Grootschalige detailhandel met een bovenlokale functie is mogelijk op voorwaarde dat bestaande voorzieningen er niet onder lijden. Een goede bereikbaarheid met openbaar vervoer en auto en aansluiting bij bestaande concentraties is dan een eis. Het CDA is voor een vermindering en vereenvoudiging van de regelgeving op het terrein van ruimte en milieu.

Mobiliteit. Het oneindig studeren op varianten moet doorbroken worden. De aanleg van de A4 door Midden-Delfland vindt onvoorwaardelijk plaats en wel volgens de voorstellen van het programma Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam (IODS) waarvoor nu een zeer breed draagvlak bestaat. Een groot aantal wegen dient in de komende tijd te worden verbeterd. Voor de A-wegen is het Rijk aan zet, zoals de A4 Midden Delfland, A13/16, A27, A29, A12 en A20. Aan verbetering van en aanlegprovinciale wegen wordt hard gewerkt.

Economie. De provincie stimuleert concrete afspraken tussen werkgevers en scholen voor vbmo en mbo over het aanbieden van stageplaatsen en de instroom van jongeren in de bedrijven. Bevordering van ondernemerschap blijft speerpunt van beleid. Het CDA wil daarbij ondersteuning aan starters. De provincie wil samen met bedrijven en gemeenten de herstructurering van verouderde bedrijfsterreinen realiseren. Ontsluiting via snelle breedbandinfrastructuur is wenselijk.

Groen, water en milieu. Het CDA zet in op het realiseren van natuurontwikkeling conform de geldende doelstellingen, waarbij voldoende ruimte is voor agrarisch natuurbeheer. Het CDA zet zich onverkort in voor verbetering van de zwakke schakels in de kustverdediging, met name bij Noordwijk, Scheveningen, de Delflandse kust en het Flaauwe Werk. Het CDA kiest voor voldoende ruimte voor water in het Groene Hart.

Recreatie en toerisme. Het CDA pleit voor flankerend beleid voor boeren die kiezen voor verbreding van hun activiteiten en voor ruimte voor rendabele veehouderij en akkerbouw. Het CDA zet zich in voor vermindering van regelgeving en versoepeling van Europese richtlijnen bij het aanbieden van recreatieve diensten door agrariërs.

Akker- en tuinbouw, melkveehouderij en visserij. Het CDA staat voor sterke greenports in de Bollenstreek, Boskoop en de Glas-as. Versterking daarvan aan de hand van een totaalkader voor het beleid en uitbreidingsmogelijkheden is zonder meer noodzakelijk. Er moet ruimte blijven voor de zeevisserijsector.

Duurzame leefomgeving. Het aantal boringen in de diepe ondergrond die ten koste van de kwaliteit van het grondwater kunnen gaan moet beperkt zijn. Handhaving vindt geïntegreerd plaats. Dat wil zeggen dat in één controle alle bepalingen ter bescherming van het milieu worden meegenomen. Het CDA wil een innovatiefonds voor milieu- en duurzaamheidsvraagstukken.

Visie op de provincie. Uitgangspunt is: "We doen lokaal wat lokaal kan, provinciaal wat provinciaal moet". Het CDA pleit voor een betrouwbare en transparante overheid. Ter versterking van de sociaal-economische kracht van de Randstad en de bereikbaarheid kiest het CDA voor een projectminister voor de Randstad met bevoegdheid, middelen en doorzettingsmacht.

Financiën/sluitende begroting. De provinciale "opcenten" op de Motorrijtuigenbelasting zijn primair bestemd voor investeringen in wegen, openbaar vervoer en andere mobiliteitsbevorderende voorzieningen. Verlaging van rijksbijdragen aan de provincie wordt niet afgewenteld op burgers door verhoging van de opcenten. Zowel de begroting als de jaarrekening moeten echt duidelijk maken welke maatschappelijke doelstellingen de provincie nastreeft en realiseert.


. Het volledige conceptverkiezingsprogramma van CDA Zuid-Holland is vanaf vrijdag 22 september te downloaden van onze website www.cdazh.nl

Informatie:
Johan Burger, lid dagelijks bestuur CDA Zuid-Holland, mobiel 06 53 49 08 50. Dammis de Geus, lid Campagneteam CDA Zuid-Holland, 06 43 06 28 95.


---- --