Gemeente Tilburg

Datum
21 september 2006

Parkeertarieven gaan in 2007 iets omhoog

Fietsenstallingen in 2007 gratis

Het college is akkoord gegaan met een voorstel om de parkeertarieven in 2007 met gemiddeld 6,4 % te verhogen. Dit levert voldoende extra inkomsten op om niet alleen de kostenstijgingen door inflatie op te vangen, maar ook om het stallen van fietsen gratis te maken. Zo wordt tegengegaan dat juist fietsers na de invoering van het gratis openbaar vervoer vanwege de kosten overstappen op de bus. Verder zijn deze extra inkomsten nodig voor een kwalitatief hoogwaardige afbouw van de nieuwe Pieter Vreedepleingarage, inclusief een bijzondere toepassing van beeldende kunst (in het kader van het KORT-project).

Hieronder worden de meest opvallende wijzigingen in de parkeertarieven kort genoemd. Vergeleken met de andere Brabantse steden zit Tilburg hiermee nog steeds aan de lage kant.

Medio volgend jaar wordt de nieuwe Pieter Vreedepleingarage geopend. Daar komt een tarief te gelden van E 1,80 per uur, hetzelfde bedrag dat gold bij de opheffing van het vroegere Pieter Vreedeplein. De tarieven van de garages Emmapassage en Koningsplein die bijna net zo dicht bij het winkelcentrum liggen, stijgen met E 0,20 tot E 1,60 per uur. Het uurtarief in de garages Tivoli en Louis Bouwmeesterplein blijft staan op E 1,30 per uur.

Voor de vergunningtarieven komt een nieuw systeem dat bestaat uit een basistarief met toeslagen en kortingen. Bewoners met een vergunning voor één auto zijn hierdoor nauwelijks duurder uit. Zakelijke gebruikers krijgen te maken met een beperkte toeslag van E 10,00 per kwartaal. Een toeslag voor eenzelfde bedrag gaat eveneens gelden voor houders van een tweede auto. Houders van een vergunning voor een milieuvriendelijk voertuig -met bijvoorbeeld LPG of aardgas als brandstof- worden daarentegen beloond met een korting van wederom E 10,00 per kwartaal. Dit laatste wacht nog wel op noodzakelijke aanpassingen van de wet.

De raad heeft bij de behandeling van de begroting voor volgend jaar op 6 en 7 november 2006 het laatste woord over de parkeertarieven 2007.

Voor de pers:
Brugt Groenevelt, Bestuurswoordvoering, telefoon: 013 - 542 83 33.


---- --