GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Lagendijk vraagt Turkse premier Erdogan om aanpassing wetboek

Brussel - Istanbul, 21 september 2006 - Vandaag is de aanklacht tegen schrijfster Elif Shafak wegens belediging van de Turkse identiteit afgewezen door de rechter in Istanbul. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk (voorzitter Turkije-delegatie) was vanmorgen bij het proces aanwezig. Hij hoopt dat het wetsartikel waarop de aanklacht tegen Shafak gebaseerd is nu snel wordt aangepast en roept de Turkse premier Erdogan op zich hier over uit te spreken.

Lagendijk vroeg de Turkse premier Erdogan vanmorgen tijdens interviews voor de nationale Turkse televisie om positie te kiezen en verantwoordelijkheid te nemen. Vanmiddag werd in de Turkse media bekend dat Erdogan artikel 301 mogelijk gaat schrappen. Deze uitspraak is nog niet bevestigd.

In artikel 301 van het wetboek van strafrecht staat dat belediging van de Turkse identiteit bestraft wordt met 6 maanden tot 3 jaar gevangenis. Een extreemnationalistische juristenbeweging in Turkije heeft de afgelopen jaren aanklachten ingediend tegen verschillende schrijvers, intellectuelen en ook tegen Lagendijk zelf wegens het ´publiek belasten´ van de Turkse identiteit. In de meeste gevallen zonder succes.

Lagendijk: "De regering heeft steeds gezegd eerst te willen aanzien wat in de praktijk de uitwerking is van het wetsartikel. Mij lijkt dat nu het punt echt bereikt is om het artikel zodanig aan te passen dat de rechtszekerheid in Turkije gewaarborgd wordt. Dat wil zeggen dat niemand het gevaar kan lopen om voor het uiten van zijn mening opgesloten te worden. Ik heb de regering hier meermaals toe opgeroepen en Erdogan lijkt het nu begrepen te hebben".

Lagendijk onderstreept dat de bepalingen in het artikel problemen geven, omdat conservatieve krachten ze misbruiken. Hun doel is het imago van Turkije in de EU te beschadigen en zo de toetreding te verhinderen. In hun ogen leidt toetreding namelijk tot een onaanvaardbaar verlies aan soevereiniteit voor Turkije. "De regering moet snappen dat deze tactiek werkt, en dat artikel 301 een groot struikelblok vormt voor vooruitgang in de onderhandelingen over toetreding", aldus Lagendijk.


____________________________

Anita de Horde
Persvoorlichter
GroenLinks in de Europese Unie
Tel: 0032 228 414 71
Gsm: 0031 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.eu.int
www.groenlinks.nl/europa