Provincie Utrecht

woonvoorzieningen voor mensen met dementie

Meer woonvoorzieningen voor mensen met dementie

21-9-2006 -

Provincie heeft aandacht voor mensen met dementie

Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht vinden dat de provincie een belangrijke rol zou kunnen spelen bij de versnelde bouw van woonvoorzieningen voor mensen met dementie. Uit een in opdracht van de provincie uitgevoerd onderzoek komt naar voren dat er de komende jaren veel meer kleinschalige woonzorgvoorzieningen voor mensen met dementie nodig zijn. Ook dienen die een veel kleinschaliger karakter te krijgen en veel beter gespreid te zijn over alle gemeenten van de provincie.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat er voor 2015 zeker 700 nieuwe plaatsen voor mensen met dementie nodig zijn en voor 2030 maar liefst 3000 plaatsen.

Ook de kwaliteit van de woonvorm is belangrijk. Kleinschaligheid heeft sterk de voorkeur en maakt betere verspreiding over gemeenten mogelijk. Nu lopen initiatiefnemers die een kleinschalig project willen starten vaak aan tegen lange procedures, het vinden van locaties en financiën.
De provincie zou vooral kunnen stimuleren dat partijen op lokaal niveau beter gaan samenwerken waardoor er meer slagkracht, ondernemerszin en een cultuurverandering ontstaan.

Kern van het mogelijke pakket van maatregelen is dat de provincie de komende jaren een resultaatgerichte aanjaagfunctie kan vervullen en een concrete bijdrage kan leveren aan de realisatie van 400 nieuwe kleinschalige plaatsen voor mensen met dementie. Hiermee wordt niet alleen kwantitatief het aanbod uitgebreid maar wordt ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de vernieuwing en kwaliteitsverbetering in de zorg voor mensen met dementie.

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030 258 2153