Politie Twente

Donderdag 21 september 2006

(

Geslaagde Internationale grenscontrole

Vandaag donderdag 21 september 2006 heeft er een internationale en interdisciplinaire controle plaatsgevonden op de A1 aan de grens bij De Lutte gemeente Losser. De aanleiding van deze controle is onder andere de toename van goederenvervoer over de weg zowel aan Nederlandse als Duitse zijde van de grens. Ook het aantal aanrijdingen waarbij vrachtauto's betrokken zijn is toegenomen. Meestal is de verkeerde wijze van beladen de oorzaak hiervan. Deze controle vindt twee keer per jaar plaats.

Naast de politie Twente namen de volgende instanties deel: - Koninklijke Marechaussee - Douane
- KLPD
- Rijkswaterstaat
- Algemene Inspectie Dienst Noord-Oost - Inspectie Verkeer en Waterstaat - Inspectie Milieuhygiëne oost - Belastingdienst Motorrijtuigen - Openbaar Ministerie te Almelo - TUV NORD
- Polizei Niedersachsen

Het doel van deze controle is het bevorderen van de verkeersveiligheid. Tevens willen de deelnemende instanties inzicht krijgen in grensoverschrijdende criminaliteit, productie en transport van drugs en het grensoverschrijdend afvaltransport, vee- en vleestransporten alsmede het vervoer van gevaarlijke stoffen over de grens.

De minister van binnenlandse zaken van Niedersachsen dhr Schünemann (minister für Inneres und Sport) was tijdens de controle aanwezig. Hij liet zich uitgebreid informeren over de internationale samenwerking, de methodes en werkwijze.

Resultaten van de controle:
Aan de Noordzijde, Nederlandse zijde, werden in totaal 225 voertuigen gecontroleerd. Hierbij viel vooral de technische gebreken aan de voertuigen en vrachtwagens op.

De agenten troffen onder andere aan: - een vrachtwagen met een kapotte as (boete 550 euro). - Een vrachtwagen, beladen met een gevaarlijke bijtende stof, met zes wielen waarvan drie wielen niet beremd waren. Dit betekent een veel langere remweg. De bestuurder kreeg een boete van 470 euro - 12 overtredingen van het overschrijden van de rijtijd - 13 overtredingen van het overschrijden van de rustijd. Hierdoor kan een bestuurder (over)vermoeid raken waardoor de kans op een aanrijding wordt vergroot - 3 bekeuringen werden uitgeschreven omdat de tachograafschijf niet in orde was. Eén bestuurder had geen tachograaf. Dit kostte hem 1500 euro. Twee maal werd een tachograafschijf vals ingevuld (Vaslheid in geschriften à 310 euro ) - 15 keer werd er proces-verbaal uitgeschreven omdat de lading niet (goed) vastgezet was. - Drie vee-transporten werden door de A.I.D. teruggestuurd in verband met Overbelading, geen schone aanhangwagen en niet in het bezit hebben van een reinigingcertificaat. - Drie voertuigen overschreden de maximum snelheid - Één vrachtwagen was te lang (330 euro)

Er werd een man aangetroffen die 15 openstaande boetes had. Hij moet een bedrag van E 1773,78 betalen. Twee personen hadden een openstaande boete van 122 euro. Zij werden allen aangehouden.

Een personenauto met vijf Poolse inzittenden was 13% overbeladen. De mannen wilden in Nederland werk zoeken. Zij hadden hun auto volgeladen met blikken soep, fruitcocktail, brood, kleding en andere zaken. Na het betalen van een boete en het uitladen van enkele goederen mochten de mannen verder rijden.

Meer informatie?
Bel Chantal Westerhoff,
Tel. 053-4555144

-----------------------


---- --