Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : DN. 2006/2575
datum : 20-09-2006
onderwerp : Aanbieding boekjes Bestuurlijke Dialogen en Werkateliers Natuurwetgeving
bijlagen : 2

Geachte Voorzitter,

Op 25 januari van dit jaar heb ik u de stand van zaken uiteengezet rond de uitvoering van kabinetsacties naar aanleiding van het eindrapport van het interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) naar de Vogel- en Habitatrichtlijn: 'Nederland op Slot? De Europese en Nederlandse natuurbeschermingswetgeving nader bezien' (Kamerstuk 29043, nr. 2).

In de brief kondigde ik u aan een tweetal boekjes te zenden, waarin de resultaten staan van twee acties in die in het kader van een verbeterde samenspraak met betrokkenen zijn uitgevoerd. Bijgevoegd bij deze brief vindt u de boekjes. Hieronder volgt een korte beschrijving.


1. 'Het is hier niet het land van Ooit': bestuurlijke dialogen natuurbescherming in de praktijk.
In de tweede helft van 2005 zijn vier regionale bestuurlijke dialogen georganiseerd. Deelnemers waren onder andere wethouders, gedeputeerden, burgemeesters en waterschapsbestuurders. Centraal stond de interbestuurlijke samenwerking bij nauurbescherming. De bestuurlijke dilemma's die hierbij in de praktijk ontstaan, werden uitgelicht en aangegrepen om beter zicht op elkaars positie en beweegredenen te krijgen.
In de dagelijkse praktijk ontbreekt veelal de tijd voor dit soort overwegingen en ontmoetingen. Toch kunnen zij bijdragen aan een goede samenwerking en daarmee aan de uitvoering van in dit geval de Natuurbeschermingswet.
De bijeenkomsten werden zeer gewaardeerd door de deelnemers en het boekje geeft een impressie van de dialogen, ter inspiratie voor allen die niet aanwezig waren.

2. 'Verken de Ruimte': praktlijklessen uit de werkateliers natuurwetgeving.
Het afgelopen jaar is een viertal werkateliers gehouden, waarbij lopende projecten zijn bekeken die tegen beperkingen van de natuurwetgeving leken aan te lopen. Het ministerie van LNV heeft getracht om betrokken partijen verder te helpen door hen bij elkaar te brengen en met inhoudelijke kennis te ondersteunen in de zoektocht naar een oplossing. Het verkennen van de ruimte in de wetgeving stond hierbij centraal.
Bij de ateliers bleek steeds weer dat er openingen mogelijk waren wanneer men bereid was samen de ruimte in de natuurwetgeving te verkennen en kritisch naar de eigen plannen te kijken. Een van de resultaten naar aanleiding van een werkatelier was dat de gemeente Velsen een convenant heeft gesloten voor een nieuwe Kustvisie met daarin recreatiewoningen.
Het boekje over de Bestuurlijke Dialogen is verspreid onder bestuurders in Nederland, zodat zij er inspiratie uit kunnen halen. De boekjes over de werkateliers zullen worden verspreid onder betrokkenen bij de natuurwetgeving. Daarnaast is er eind september een symposium over de leerpunten, waarbij initiatiefnemers en vergunningverleners zijn uitgenodigd om de leerpunten te helpen verspreiden.
Voor mij zijn de Bestuurlijke Dialogen en Werkateliers sprekende voorbeelden van hoe het ministerie van LNV de implementatie van de Vogel- en Habitatrichtlijn ziet: in dialoog met de betrokkenen met een open vizier en erkenning van wederzijdse belangen zoeken naar oplossingen en kansen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,
dr. C.P. Veerman

Bijlagen
Het is hier niet het Land van Ooit
Verken de Ruimte