GroenLinks

Lagendijk vraagt Turkse premier om aanpassing strafrecht


Op 21 september is de aanklacht tegen schrijfster Elif Shafak wegens belediging van de Turkse identiteit afgewezen door de rechter in Istanbul. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk (voorzitter Turkije-delegatie) was bij het proces aanwezig. Hij hoopt dat het wetsartikel waarop de aanklacht tegen Shafak gebaseerd is nu snel wordt aangepast en roept de Turkse premier Erdogan op zich hierover duidelijk uit te spreken.

Lagendijk vroeg premier Erdogan tijdens interviews voor de nationale Turkse televisie om positie te kiezen en verantwoordelijkheid te nemen. In de Turkse media circuleren nu onbevestigde berichten dat Erdogan eindelijk bereid is artikel 301 te schrappen.

In artikel 301 van het wetboek van strafrecht staat dat belediging van de Turkse identiteit bestraft wordt met zes maanden tot drie jaar gevangenis. De zaak tegen Safak werd aangespannen door Kemal Kerincsiz, de nationalistische advocaat die eind vorig jaar ook een aanklacht indiende tegen Lagendijk zélf en de Turkse schrijver Orhan Pamuk. Ook deze waren zonder succes.

Fictieve passages
Lagendijk: "Artikel 301 is duidelijk in strijd met het recht op vrijheid van meningsuiting, het VN-Verdrag over Burgerlijke en Politieke Rechten en de Europese Mensenrechtenconventie. Verdragen die ook Turkije heeft ondertekend. Advocaat Kerincsiz heeft zichzelf dit keer overtroffen door Shafak aan te klagen vanwege fictieve personages in haar boek".

De rechtszaak van de net van een dochter bevallen Shafak richtte zich op twee passages uit haar roman 'The Bastard of Istanbul'. In de één bekritiseerd een personage Turkije en in het ander praten karakters over de massamoord op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk.

Boodschap begrepen?
Lagendijk: "De regering heeft steeds gezegd eerst te willen aanzien wat in de praktijk de uitwerking is van het wetsartikel. Mij lijkt dat nu het punt echt bereikt is om het artikel zodanig aan te passen dat de rechtszekerheid in Turkije gewaarborgd wordt. Dat wil zeggen dat niemand het gevaar loopt om voor het uiten van zijn mening opgesloten te worden. Ik heb de regering hier meermaals toe opgeroepen en Erdogan lijkt het nu eindelijk begrepen te hebben".

Lagendijk onderstreept dat de bepalingen in het artikel problemen geven, omdat conservatieve krachten ze misbruiken. Hun doel is het imago van Turkije in de EU te beschadigen en zo de toetredingsonderhandelingen te frustreren. In hun ogen leidt toetreding namelijk tot een onaanvaardbaar verlies aan soevereiniteit voor Turkije. "De regering moet snappen dat deze tactiek werkt, en dat artikel 301 een groot struikelblok vormt voor vooruitgang in de onderhandelingen over toetreding", aldus Lagendijk.

«