Zestig procent van allochtonen zal bij tweede kamerverkiezing links stemmen


NIEUWEGEIN, 20060921 -- Allochtonen zullen bij de Tweede Kamerverkiezingen vooral op linkse partijen stemmen. Samen krijgen PvdA, Groen Links en SP 60,6% van alle allochtone stemmen. De PvdA wordt met 45,0% de grootste partij onder allochtonen Dat blijkt uit de eerste Stemindex Allochtonen die Foquz Etnomarketing heeft gehouden.

Het CDA krijgt 12,1%, Groen Links 10,2%, SP 5,4%, VVD 4,7% e D66 3,1% van de allochtone temmen. Ongeveer een op de vijf allochtone kiezers heeft nog geen partijkeuze gemaakt.

Voor de Stemindex Allochtonen is een representatieve groep van 616 stemgerechtigde allochtonen van 18 jaar en ouder face-to-face benaderd. Ze hebben vragen beantwoord over opkomst, stemgedrag en meningen over het huidige kabinet. De Stemindex Allochtonen is de grootste meting ooit naar het stemgedrag van allochtonen en zal tussen nu en de Tweede Kamerverkiezingen vijf keer gehouden worden.

Nederland telt op dit moment 1,2 miljoen allochtonen die stemrecht voor de Tweede Kamer hebben. Afhankelijk van de opkomst tijdens de verkiezingen zullen tussen de 10 en 16 Kamerzetels door de allochtone factor bepaald worden.

De Stemindex Allochtonen geeft aan dat de opkomst onder allochtonen hoog zal liggen. Bijna driekwart (71,8%) van de Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen zegt gebruik te zullen maken van zijn stemrecht.

Op grond van deze opkomst zullen zeker 7 Kamerzetels en mogelijk zelfs 12 zetels door het stemgedrag van allochtonen bepaald worden.





Jorge Cuartas