Ingezonden persbericht

Thema 'Tijd' staat centraal in Lek Art 2006
 
Van 21 tot en met 24 september staat Culemborg weer in het teken van de grote twee jaarlijkse  kunstmanifestatie 'Lek Art'. Al voor de negende keer wordt professionele kunst gepresenteerd van hoge kwaliteit; beeldende kunst, muziek en theater. Lek Art wordt op donderdagavond 21 september om 20.00 uur in de Barbarakerk geopend door nachtburgemeester Jules Deelder. Na de opening zal in de kerk een 'flitsconcert' worden gegeven door musici uit verschillende landen. Het publiek krijgt voorproefjes van de concerten die in de volgende dagen nog worden uitgevoerd. In twaalf verschillende optredens gaan zij de klok rond in een aantal 20 minuten durende, miniconcerten (tijdnootjes genaamd) en enkele grotere concerten. Vrijdagavond is er een concert met wat lichtere muziek. Op zaterdagavond is er een bijzonder concert 'Jaargetijden door de eeuwen heen' van drie verschillende componisten; Vivaldi, Tchaikovsky en  tangospecialist Piazzolla. De stukken zijn speciaal voor Lek Art 2006 bewerkt voor 2 piano's met meerdere handen.
Tijdens het grote slotconcert op zondagmiddag in de Barbarakerk worden opnamen van alle kunstuitingen die gedurende de drie Lek Art dagen opgenomen zijn gepresenteerd. Een DJ en een VJ maken met de bezoekers  in drie kwartier een reis door Lek Art 2006. Ze worden daarbij ondersteund door musici. Deze editie van Lek Art wordt als het ware live geremixed waarbij beeld en muziek uit oude tijden bij elkaar worden gezet.
 
Beeldende kunst
Evenals in andere jaren neemt de beeldende kunst een belangrijke plaats in. De expositielocaties bevinden zich in de pitoreske binnenstad van Culemborg. Gastconservator Chris Will (conservator museum Boymans van beuningen) selecteerde 54 kunstenaars. Zij presenteren schilderijen, tekenkunst en grafiek, foto's, buitenbeelden, binnensculptuur, installaties en multi media.
De gastconservator nodigde zelf vier kunstenaars uit. Tijdkunstenaar bij uitstek is de veelzijdige, internationaal bekende Armando (1928). Hij is tevens de nestor van het gezelschap. Met een serie litho's en enkele tekeningen toont hij zijn intrigerende 'onvoltooid verleden tijd'. De net afgestudeerde jonge schilder Geert Schless (1983) toont portretten van de eigentijdse medemens. De Utrechtse schilder Paul van Acker werkt op gigantische doeken van wel vijf en zeven meter. Muziek en tijd zijn allesbepalend voor zijn beeldmiddelen. Beeldend kunstenaar en fotograaf Fons Brasser is vertegenwoordigd met zijn 'retrography', verstilde zwart-wit foto's van Berlijnse metrostations vóór en ná de Wende.
 
Theater
Er zal zowel straattheater zijn als een opvoering van het theaterstuk 'De Onbedwingbare Tijd'. Met dit bijzondere stuk levert de "De Blauwe Tulp" dit jaar een bijdrage aan Lek Art. 'De Onbedwingbare Tijd' is een kosmisch beraad van toonaangevende personages uit de wereldgeschiedenis. Verschillende disciplines zoals toneel, muziek, dans, mime, mode en steltlopen komen in het stuk samen. Ca. 50 theatermensen voeren dit stuk op
 
Het straattheater kent dit jaar een bijzonder uitwerking Onder het motto 'Looptijd' wordt het publiek in groepen te voet langs diverse historische locaties in Culemborg gevoerd. Op die locaties komen oude Culemborgers gedurende een korte theatrale presentatie tot leven. Zij belichamen bekende en onbekende momenten, gehoorde en ongehoorde stemmen uit de Culemborgse geschiedenis. Per locatie kunnen meerdere figuren uit verschillende tijden opduiken. Door die diverse gezichten en gezichtspunten wordt de loop der tijd in beeld gebracht. De personages die tot leven komen kunnen zowel bekende als onbekende Culemborgers zijn. Bijvoorbeeld een poorter, aan wie in 1318 de vrijheid is verleend door Jan van Bosinchem, Jan van Riebeeck net voor hij naar Afrika vertrekt, de conducteur van de tram die is opgeheven; een steenovenkind met zere voeten; de papklokkenluider, etcetera.
 
Aanstormend talent
Eén van de doelstellingen van Lek Art is het betrekken en vertrouwd maken van de Culemborgse jeugd met diverse kunstvormen. Dat krijgt vorm door het project "Kweekvijver". Alle scholen in Culemborg (zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs) krijgen de gelegenheid de creativiteit van hun scholieren te tonen aan het publiek.
 
Nadere informatie
 
www.Lekart.nl
 
Dick Kruijd
0345-513353
06-23681069
F2hd.kruijd@hetnet.nl