Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Onderzoeksbureau GBNED, 6 september 2006

Asperion internetboekhouden getest: pakket zal zich in de praktijk nog moeten bewijzen

In de reeks "internetboekhouden" heeft onderzoeksbureau GBNED het pakket Asperion getest.

Alleen een TV spotje met Jort Kelder in de hoofdrol zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van een (online) boekhoudpakket.

We hebben dan ook te maken met een nieuw pakket dat zich in de praktijk nog moet bewijzen en nog bijgesteld zal worden op basis van ervaring van huidige en toekomstige gebruikers. Een prijs van 37,50 all in per maand (excl. BTW) vinden wij zeker redelijk te noemen, gezien de aangeboden functionaliteit (boekhouding en facturering).

De indeling van de menu's en schermopmaak komt duidelijk op ons over. Bij sommige functies is het een kwestie van even de weg vinden, zoals het beheer van basisgegevens dat is opgenomen in de menukeuze "Setup wizard". Op zich kunnen wij met de bediening van het pakket goed uit de voeten. Wij hebben de bediening echter als "matig" beoordeeld vanwege het feit dat we af en toe met een fout werden geconfronteerd tijdens het werken. Dat zullen we verder maar als kinderziektes beschouwen.

Voor een nieuw pakket wordt verrassend veel functionaliteit geboden. Zaken als budgettering en fiatteren inkoopfacturen komen we lang niet altijd tegen bij nieuwe pakketten (en zelfs niet altijd bij bestaande pakketten). Natuurlijk moet u zich wel afvragen of u deze functies nodig heeft.
Het vastleggen van basisgegevens gaat goed. We zijn positief dat er controles aan de bron plaatsvinden (zoals geldigheid van een bankrekeningnummer en de aanwezigheid van de woonplaats). Bij debiteuren en crediteuren is een postcodetabel aanwezig, waarbij we op basis van postcode en huisnummer direct het volledige adres in beeld krijgen. Daar tegenover is het beheer van de boekingsperiodes nauwelijks aanwezig bij dit pakket. Zo kunnen we geen periodes blokkeren voor (handmatig) boeken. Iets wat bij online samenwerken tussen accountant en ondernemer toch zeker aan de orde zal zijn.

Bij het vastleggen van boekingen worden bestanden niet direct bijgewerkt, maar moeten we de boekingen eerst journaliseren. Een werkwijze die we nog kennen van het DOS tijdperk uit de jaren-80 en inmiddels nauwelijks meer wordt toegepast bij moderne boekhoudsystemen.

Het vastleggen van boekingen levert ons geen echte problemen op. We zijn alleen niet te spreken over het wijzigen van bestaande boekingen. Het programma voor dit laatste is volgens ons nog in ontwikkeling. Dat we een beginbalans konden boeken op Winst- en verliesrekeningen was even schrikken. Inkoopfacturen in digitale vorm (ingescand of ontvangen in PDF formaat) kunnen we uploaden in het systeem en vervolgens boeken, dat spreekt ons aan. Achteraf kunnen we de facturen dan ook weer raadplegen.

Over de uitvoer zijn we tevreden. Zaken als een proef- en saldibalans en ouderdomsanalyse zijn aanwezig bij dit pakket en de uitvoer kunnen we vooraf via het scherm raadplegen. Het enige wat ons opvalt is dat niet alle rapporten dezelfde uitvoermogelijkheden hebben. Sommige rapporten kunnen we als PDF document opvragen, andere rapporten als Excel en weer andere rapporten naar keuze in PDF of Excel.

De responsetijden overtuigen ons niet direct. Bij sommige functies, zoals het opslaan van een nieuwe debiteur, moeten we 3 seconden wachten. En als we het budgetscenario wijzigen dan hebben we zelfs te maken met een wachttijd van 7 seconden. Net als bij andere nieuwe online administratiesystemen kunnen we responsetijden pas echt goed beoordelen als het pakket duizenden (zoniet tienduizenden) gebruikers kent. En of, mede door de TV spot met Jort Kelder in de hoofdrol, dit laatste gaat gebeuren is koffiedik kijken. In elk geval geldt ook bij deze online toepassing: "internetboekhouden vervangt niet uw boekhouder of accountant: enige boekhoudkundige kennis blijft noodzakelijk om als ondernemer zelf de boekhouding ter hand te nemen".

Rapport
Onze bevindingen zijn opgenomen in het rapport "Software op de testbank: Asperion".
Meer informatie en bestellen van het rapport kan via onze websites www.softwarepakketten.nl, www.ictaccountancy.nl en www.boekhoudplaza.nl.

Mondelinge toelichting
Tijdens de praktijkdag internetadministratie op 21 september a.s. wordt uitgebreid stilgestaan bij Asperion. Die dag is ons beloofd dat Jort Kelder een mondelinge toelichting zal geven over de (felle) TV campagne om het pakket te promoten. Wij zullen die dag onze testresultaten nog mondeling toelichten. We hebben SRA (www.sra.nl) gevraagd een mondelinge toelichting te geven over hun certificering van pakket. Maar of het SRA deze uitdaging aangaat is lang niet zeker.

Meer informatie over deze dag is te vinden op bovengenoemde websites of www.gbned.nl .

----------