Ingezonden persbericht


Gamen kinderen kost jaarlijks 1,3 miljoen euro aan energie Nuon helpt kinderen energiebewust te gamen
Amsterdam, 21 september 2006 - Nederlandse kinderen tussen de 6 en 12 jaar verbruiken per jaar gezamenlijk 1,3 miljoen euro aan elektriciteit bij het gamen. Dit blijkt uit onderzoek van energieonderneming Nuon. Het energiebedrijf wil inzicht hebben in het energieverbruik van kinderen om hun goed te kunnen adviseren.

Nuon wil kinderen stimuleren bewust om te gaan met energie en hierin thuis het voortouw te nemen. Daarom geeft de energieonderneming advies aan kinderen in de basisschoolleeftijd door onder andere filmpjes op tv met in de hoofdrol de onder kinderen populaire jongen Youri, de internetsite www.poweryouri.nl en lespakketten voor scholen. Youri wijst kinderen in zijn nieuwe filmpje ook op het energieverbruik van computers, op zijn eigen 'slimme' manier.

Onderzoek wijst uit dat drie op de tien kinderen tussen 6 en 12 jaar een spelcomputer op de eigen kamer heeft staan. Ruim zeventig procent van alle kinderen gebruikt de spelcomputer minstens ??nmaal per week. E?n op de vijf jongens tussen 10 en 12 jaar gamet zelfs elke dag. Gemiddeld gamen kinderen 3,3 uur per week. Ongeveer tachtig procent van alle kinderen gebruikt een accessoire bij het gamen, zoals een stuur, dansplaat of extra controller.

De gewone computer is bij vijfenveertig procent van de oudere kinderen (10-12 jaar) op de kamer te vinden. Zij computeren ook vaker dan jonge kinderen. Bijna zestig procent van de oudere jongens zit er elke dag achter en vijfenveertig procent van de oudere meisjes. Zij laten naar eigen zeggen de computer niet de hele dag aanstaan. Als kinderen wordt gevraagd waarvoor ze de computer gebruiken, blijkt dat zij het meest computerspellen spelen via internet (77%) of op hun eigen computer (67%). Daarna volgt msn'en (49%), internetten (47%) en dan pas huiswerk maken (22%).

Voor de berekening van de energiekosten is het gemiddelde energieverbruik genomen van de drie populairste gamecomputers (gemiddeld 88 Watt per spelletje). Eenderde van de 1.370.000 kinderen tussen 6 en 12 jaar, speelt gemiddeld 3,3 uur per week.

Voorlichting aan kinderen
Op het gebied van energievoorlichting aan kinderen is Nuon al sinds 2002 actief. Naast de Youri-campagne op tv en internet is er het lespakket Natuurlijk Energie (www.natuurlijkenergie.nl) voor kinderen in het basisonderwijs. Ruim 2.000 scholen werken hier al mee. Verder biedt Nuon het lespakket MY-NRG (www.my-nrg.nl) aan, gericht op kinderen van 12 tot en met 16jaar in het voortgezet onderwijs.

Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek van Nuon is uitgevoerd door Blauw Research onder 374 kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten klanten bedient in Nederland, Belgi? en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto-omzet in 2005 bedraagt EUR 5,0 miljard. Het aantal medewerkers per eind 2005 bedraagt 9.665 FTE's. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en BV Houdstermaatschappij Falcon waarvan de aandelen worden gehouden door de provincie Frysl?n.

Einde persinformatie
Noot voor de redactie (