Nieuw: `Naaien enzo - Handwerken voor snelle henkies'


Zelfmaakontwerpen van 28 Nederlandse ontwerpers

UTRECHT, 20060921 -- Na de moderne huisvrouw en dito man supersnel schoonmaken te hebben geleerd met de bestseller `Schoon!', komen Claudette Halkes en Annemarieke Piers half oktober met een boek over snel naaien. Ze weten ook dit stoffige onderwerp weer zo te brengen dat je meteen je handen uit de mouwen wilt steken.

Wat is er lekkerder dan een avond naaien, haken, breien of borduren? Naast tips en trucs om snel en handig te handwerken, bevat het prachtig geïllustreerde boek `Naaien enzo - Handwerken voor snelle henkies' 28 easy-does-it zelfmaakontwerpen van ontwerpers als Frans Molenaar, Bas Kosters, Daryl van Wouw en Hans Ubbink. Ontwerpster Monique van Heist: "Het leuke aan dit boek vind ik dat het mode met nuchterheid benadert. Mode wordt vaak met glamour omringd, terwijl we toch allemaal maar gewoon zitten te naaien in een achterkamertje?"

Snelle henkies

Natuurlijk is handwerken leuker als je snel resultaat hebt. En dat kan met de tips uit dit boek voor snelle henkies. Brei eens met afgezaagde bezemstelen bijvoorbeeld. Grote halen, snel thuis. En twee stukken textiel met textiellijm op elkaar plakken is óók handwerken.

Design dichterbij

De samenwerking met bekende ontwerpers (in totaal maar liefst 25!) komt niet uit de lucht vallen. Volgens de auteurs Halkes en Piers is er op dit moment een trend gaande: "Design komt steeds dichter bij de 'gewone' mensen, het wordt bereikbaar voor iedereen. Het begon met Karl Lagerfeld voor H&M, Hella Jongerius voor Ikea en nu zijn Viktor & Rolf ook over de streep. Percy Irausquin maakte een patroon bij het septembernummer van het vrouwenblad Glamour en wij komen met een boek vol ontwerpen van bekende en iets onbekendere Nederlandse ontwerpers." Bovendien sluit het idee naadloos aan bij de wens van vele modefans om originele, unieke, persoonlijke (en het liefst ook een beetje betaalbare) kleding te dragen. "Mensen willen weer producten met een ziel. Handwerk. Kleding en meubels waar met liefde aan is gewerkt."

Lancering en expo

De lancering van `Naaien enzo - Handwerken voor snelle henkies' vindt plaats op zondag 15 oktober in de Bijenkorf in Amsterdam. Tot eind oktober is op de media-afdeling van hetzelfde warenhuis bovendien een expositie gewijd aan en met ontwerpen uit het boek. In de maand november worden de ontwerpen geëxposeerd bij Kiki Niesten in Maastricht en in december in het Stadhuis in Utrecht.

Online verkoop ontwerpen
Rond 1 november vindt de lancering van de website www.naaienenzo.nl plaats. Op de site patronen om te downloaden, acties, kortingen maar ook instructiefilmpjes en interviews met de ontwerpers.

Over de auteurs

Claudette Halkes en Annemarieke Piers schreven eerder succesvolle boeken voor Mo' Media. Kenmerkend van hun boeken (over schoonmaken, tuinieren, autorijden en handwerken) is de frisse manier waarop stoffige onderwerpen worden benaderd. Hun boek `Schoon! Het grote schoonmaakboek voor mannen en vrouwen' (2004) is inmiddels een bestseller met meer dan 25.000 verkochte exemplaren. Voor Kosmos/Z&K schreven Halkes & Piers `Single Moeder Survival Kit' (2004). `Naaien enzo' is de eerste uitgave van hun eigen Uitgeverij Snor.

`Naaien enzo - Handwerken voor snelle henkies' - Claudette Halkes en Annemarieke Piers (EUR 14,95, Uitgeverij Snor) oktober 2006. Illustraties: Saskia van der Linden. www.naaienenzo.nl
ISBN-10: 90-810917-1-9
ISBN-13: 978-90-810917-1-8