Technische Universiteit Eindhoven

Tuna-festival in Eindhoven

Het centrum van Eindhoven vormt van vrijdag 22 tot en met zondag 24 september het decor voor een van de grootste Spaanse muziekevenement van ons land. Zon dertig muziekgroepen (tunas) meten hun krachten op de achtste editie van het Tunafestival in Eindhoven. In het strijdperk verschijnen ruim driehonderd muzikanten uit Spanje, Portugal, Midden- en Zuid-Amerika en natuurlijk ook uit ons land. In traditionele kostuums met lange mantels en wapperende linten houden zij optochten door de stad, spelen op een podium en brengen spontane serenades aan lokale schonen.

Het Tunafestival 2006 maakt deel uit van de reeks activiteiten in het kader van het 50-jarig bestaan van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De TU/e heeft het Tunafestival altijd een warm hart toegedragen, wat zich uit in royale ondersteuning van de organisatie. De organisatie kan nieuwe sponsoren nog altijd goed gebruiken om nog meer tunas uit te kunnen nodigen.

De Tuna-traditie
Een Tuna is een groep studenten die door het maken van muziek het leven verrijkt. Het begrip Tuna stamt uit het Spanje van de vroege middeleeuwen. In die tijd trokken studenten in groepen van de ene leermeester naar de andere. Onderweg kregen zij bij de vele kloosters onderdak en gratis soep. Om in hun levensonderhoud te voorzien maakten ze muziek, waarbij de liefde en jonkvrouwen bezongen werden. Een zingende en gitaarspelende student is een Tuno (van het Spaanse tunar: zwerven) en een groepje muzikanten wordt Tuna genoemd. In latere tijden, zo rond 1200, werden de eerste universiteiten in Europa opgericht en verdween voor studenten de noodzaak om rond te trekken. Maar de traditie van de Tuna's bleef bestaan. Zo was het in Spanje gebruikelijk om huwbare meisjes gevoelige serenades te brengen. Hieruit groeide de Tuna-traditie.

Tuna en Eindhoven
De geschiedenis van de Eindhovense Tuna's gaat terug naar het begin van de 60-er jaren. Een groepje eerstejaarsstudenten van de Technische Universiteit Eindhoven zong toen als ontgroeningsgrap Spaanse liedjes voor een prominente Eindhovense dame. De grap beviel zo goed dat in 1964 de Tuna Ciudad de Luz (letterlijk: Tuna van de lichtstad) werd opgericht. In 1982 richtten zes studentes van de TU/e La Tuniña op. Tijdens de eerste optredens op festivals in Spanje veroorzaakten de Nederlandse dames de nodige opschudding: Spanjaarden waren niet gewend om een serenade van een damesgroep te ontvangen. Inmiddels is ook Spanje gewend aan de Nederlandse emancipatie.
De twee Eindhovense tuna-groepen hebben de afgelopen jaren zeven keer een Tuna-festival georganiseerd. In 1986 beleefde Eindhoven de primeur van het eerste festival dat buiten Spanje werd gehouden. Inmiddels zijn de Eindhovense festivals uitgegroeid tot een begrip en staan tunas uit heel de wereld in de rij om hier te mogen komen spelen. Precies twintig jaar na het eerste Eindhovense Tunafestival wordt het dit jaar voor de achtste keer gehouden. Tot ziens van 22 tot en met 24 september op de Markt in Eindhoven!