Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 28-08-2006

Commodore 64 gamemuziek uitgevoerd door klassiek orkest!

Productiehuis ON presenteert op 22 september première C64 Orchestra in Gigant te Apeldoorn

Op 22 september vindt in de Gigant te Apeldoorn de wereldwijde première plaats van het C64 Orchestra. Met het Commodore 64 (C64) Orchestra is een lang gekoesterde droom van de componisten Rob Hubbard (UK) en Jeroen Tel (NL) uitgekomen. De muziek die zij in de jaren tachtig componeerden voor de razend populaire C64 games is nu te horen zonder de beperkingen van de microchip. Twaalf leden van het Ricciotti ensemble hebben onder leiding van dirigent Bas Wiegers en onder toeziend oog van de twee componisten deze uitdaging aangenomen.

Op vrijdag 22 september is voor het eerst te horen hoe Commodore 64 gamemuziek klinkt als het gespeeld wordt door een klassiek orkest. Naar aanleiding van een vraag van Julian van Aalderen (videokunstenaar/ the C-men) heeft productiehuis Oost-Nederland (ON) de twee godfathers van de C64 gamemuziek uitgenodigd om hun eigen muziek te arrangeren voor een twaalfkoppig klassiek orkest.

In de beginjaren (1983) van de C64 werden bestaande klassieke stukken gebruikt als muziek onder de games. Al snel gingen mensen als Rob Hubbard (UK) en Jeroen Tel (NL) (toen 15 jaar oud) zelf speciale muziek voor de games componeren. Een groot verschil tussen de C64 en de huidige generatie computers is het verschil in beschikbare geheugenruimte voor het gebruik en opslag van muziek. Bij de C64 moest met uiterst minimale middelen ruimte gemaakt worden voor volwaardige composities. De composities van Rob Hubbard en Jeroen Tel waren echter zo succesvol dat zij op hun achttiende in dienst genomen werden door grote gamefabrikanten en zo groeide dit duo in de jaren tachtig uit tot ware culthelden in de gamewereld.

Anno 2006 is de muziek van deze twee C64 componisten nog altijd springlevend. Naast een bloeiende internationale gemeenschap met de naam 'Micromusic', laten hedendaagse muzikanten zoals Bas Bron (het brein achter populaire acts als 'de Jeugd van Tegenwoordig' en 'Bastian'), zich door de C64-muziek inspireren voor hun eigen composities.

Twaalf leden van het Amsterdamse Ricciotti Ensemble zullen onder leiding van dirigent Bas Wiegers dé gamemuziek van de jaren 80 live op het podium vertolken. Dit optreden van het C64 Orchestra wordt begeleidt door de speciaal gemaakte videoanimaties van the C-men, gebaseerd op de originele computerbeelden van de bij de nummers horende spellen.

De première avond staat geheel in het teken van de Commodore 64. Jeroen Tel, Bas Bron, en Goto 80 uit Zweden zullen de bezoekers na afloop van het klassieke concert laten dansen op de blieps en beats van de Commodore 64.

Ook is het mogelijk om de originele spellen waarvan de muziek wordt opgevoerd zelf te spelen.

Première 22 september

Gigant, Apeldoorn www.gigant.nl

C64 Orchestra wordt financieel mede mogelijk gemaakt door ThuisKopie Fonds, provincies Overijssel en Gelderland, het Ministerie van OCW, en de gemeente Deventer



Ingezonden persbericht