Gemeente Weert

5 september 2006

Ruim 140 attracties

Weert pakt ook dit jaar flink uit met stadskermis

De Weerter binnenstad staat binnenkort weer enkele dagen op z'n kop. Van vrijdagavond 22 tot en met woensdag 27 september a.s., dus maar liefst 6 dagen lang, is het kermis in Weert. Dat is een van de grootste kermissen van Nederland en ver daarbuiten met vorig jaar ruim 900.000 bezoekers. Geen wonder als je bedenkt dat de Weerter kermis groot, gezellig én goedkoop is, zeker in vergelijking met andere kermissen in Nederland. Nieuw is dat de kermis dit jaar aan het Bassin anders is opgesteld en een rondloop kent via de Kasteelsingel en het Morregat.

Het Weerter gemeentebestuur streeft er elk jaar naar een aantal spectaculaire, grote attracties naar de kermis te halen. Verspreid over acht kermisterreinen in de stad staan er in totaal zo'n 140 attracties, waaronder veel nieuwe en 45 grote. Ook dit jaar staan er diverse nieuwe attracties. Een belangrijke 'klapper' is de opening van de "No Limit", een soort propeller van 40 meter hoog, van A. Harms. Dat gebeurt op vrijdagavond 22 september om 18.35 uur aan het Kasteelplein. Andere in het oog springende nieuwe attracties zijn o.a. een Booster, de XXL, das Clubschift, de Skateboard, een Tunnelbaan en de Ikarus.

Nostalgie
Dit jaar is de nostalgische route op de kermis uitgebreid. Op de Dries, Stationsplein, Korenmarkt, Markt, Nieuwe Markt, Hegstraat, Kasteelplein en het Bassin staan oude nostalgische attracties en nieuwe attracties met een nostalgische uitstraling. Zo vindt u op de route o.a. een tunnelbaan, de Sjimmie, een luchtschommel, een hobbelbaantje, een bootjesmolen, een carrousel van twee etages, een Motorshow en een treintje.

Rondloop Bassin
Dit jaar wordt de kermis aan het Bassin anders opgesteld dan voorgaande jaren. Bezoekers van de kermis kunnen nu komend van het Kasteelplein via de Verlengde Beekstraat naar het Bassin lopen en via de Kasteelsingel en het Morregat weer terug. Ook aan de Kasteelsingel en het Morregat staan attracties opgesteld. Hierdoor kan aan het Bassin één rijbaan vrij blijven voor doorgaand verkeer. Dit betekent dat de winkels en parkeervoorzieningen in de binnenstad beter bereikbaar zijn.

Festival van mini-draaiorgels
Ongeveer 30 mini-draaiorgels uit o.a. Nederland, België, Duitsland, Engeland en Zweden verhogen met draaiorgelmuziek de sfeer op diverse plaatsen in de binnenstad.

Aftrap kermis
De editie 2006 van de Weerter kermis start vrijdag 22 september a.s. om 18.00 uur. De heer Stef Strous, wethouder voor onder andere kermisaangelegenheden, verricht de officiële opening op het kermisterrein aan de Markt. De openingshandeling bestaat uit het lossen van saluutschoten door de Stadsschötte St. Catharina 1480. De stedelijke harmonie St. Antonius omlijst de bijeenkomst muzikaal. Ook is bij de opening een aantal mini-orgels te zien en te horen. Om 18.35 uur stelt wethouder Strous vervolgens aan het Kasteelplein de nieuwe attractie 'No Limit' van de heer A. Harms in gebruik.

Openingstijden kermis
De kermis wordt dus op vrijdagavond 22 september om 18.00 uur geopend. De attracties blijven dan draaien tot 00.30 uur. Op de andere kermisdagen zijn de attracties open van 12.30 tot 00.30 uur.

Gratis draaien voor de jeugd
Speciaal voor de jeugd zetten de exploitanten van de vermaakzaken hun attracties gratis open voor de jeugd. Dat gebeurt op kermiszaterdag 23 september van 13.00 tot 13.15 uur. Een buitenkansje dus.

Betaalbare attractieprijzen

Het gemeentebestuur blijft er grote waarde aan hechten dat de Weerter kermis voor het publiek betaalbaar blijft. Zeker in vergelijking met andere kermissen in Nederland. Kindervermaak kost E 0,80 per kind, grote vermaakzaken mogen maximaal E 1,50 per persoon vragen en familiezaken E 1,20. Uitzonderingen hierop zijn het reuzenrad, de Ikarus, de 'XXL'(E 2,-) en de 'de Booster' en de 'No Limit' (E 2,50).

Kermismis

Ook dit jaar wordt er een feestelijke eucharistieviering gehouden op de kermis. Die mis vindt plaats op zondag 24 september om 11.00 uur in de autoscooter van de familie Brantenaar aan het Kasteelplein.

Wedstrijd beste kermiszaken

Het gemeentebestuur looft elk jaar prijzen uit voor de beste kermisattracties. Alle exploitanten kunnen in vier categorieën meedingen naar de kermisprijzen: groot vermaak, klein vermaak, oefeningsspellen en verkoopzaken. Een speciale kermisjury bepaalt wie de prijzen krijgt. Die kermisprijzen worden uitgereikt door wethouder Strous op kermismaandag tussen 19.00 en 21.30 uur in het kermiscafé aan de Dries. Die uitreiking wordt muzikaal omlijst door de Big Swing Band onder leiding van Leo Biemans. Ook wordt dan de grote publieksprijs van de Weerter kermis 2006 uitgereikt. Hiervoor kan gestemd worden op www.kermisweert.nl.

Huldiging

Tijdens de kermis 2006 vindt ook een huldiging plaats vanwege een jubileum. Op kermisdinsdag 26 september om 14.00 uur wordt de heer Piet Lahnstein van de schiettent gehuldigd op het kermisterrein aan de Markt. Wethouder Stef Strous zet Piet in het zonnetje omdat hij 60 jaar op de kermis staat.

Parkeren

Op twee grote terreinen aan de Schoutlaan in Centrum-Noord en aan de Graafschap Hornelaan (evenemententerrein) worden parkeerplaatsen voor personenautoŽs ingericht. Deze parkeerplaatsen worden bewaakt door leden van de scouting. Men betaalt E 1,- per auto.

Parkeergarages & fietsenstallingen

In verband met de kermis zijn de parkeergarages in de Weerter binnenstad langer dan normaal geopend. Op vrijdag, zaterdag, maandag, dinsdag en woensdag zijn de stadhuisgarage en de parkeergarage aan de Kromstraat geopend tot 23.00 uur. Overigens is de parkeergarage onder het stadhuis tijdens deze kermisdagen alleen bereikbaar via de Beekstraat en kan men de garage alleen inrijden tot 13.00 uur. Uitrijden kan tot 23.00 uur. Op kermiszondag is de parkeergarage onder het stadhuis de hele dag gesloten. De parkeergarage aan de Kromstraat is die dag open van 12.00 tot 23.00 uur.

Fietsers kunnen terecht in de stalling aan de Hegstraat of bij de tijdelijke stalling die niet op het Kasteelplein maar aan de Kasteelsingel (naast Ververshof) te vinden is.

Voorzieningen voor gehandicapten

Net als andere jaren wordt bij de opbouw van de kermis in Weert zoveel mogelijk rekening gehouden met lichamelijk gehandicapte bezoekers. Dit jaar worden meer hellingen aangelegd waarlangs mensen in een rolstoel gemakkelijk de attracties kunnen bereiken. Ook worden er rubber matten gelegd op plaatsen waar grote hoeveelheden kabels en leidingen 'in de loop' liggen. Op dinsdagmiddag wordt door de kermisexploitanten extra aandacht besteed aan gehandicapten. Omdat er die middag minder bezoekers zijn, hebben de exploitanten meer ruimte om gehandicapten in en uit de attracties te helpen.

Openbare toiletten

Voor mensen met hoge nood worden tijdens de kermisdagen op de Dries en aan de Hogesteenweg toiletwagens opgesteld. Daarvan kan men gebruik maken tegen een geringe vergoeding. Verder zijn in de buurt van de Oelemarkt en aan het Bassin enkele zogenaamde ŽplaskruizenŽ te vinden. Daarnaast zijn er invalidentoiletten aanwezig in de volgende cafés, restaurants en winkels: Poort van Limburg, Gotcha, 't Bruine Paard, De Gruyter, De Poorter, 't Swaentje, Hema, V&D, Hotel Golden Tulip, Hostellerie Munten, 't Morregat, Grieks restaurant Filoxenia en El Paso.

Afsluiting met vuurwerk

De kermis kent dit jaar opnieuw een spectaculaire afsluiting, namelijk een vuurwerkshow uitgevoerd door de firma 'Katan' uit Ulft. Het schouwspel vindt op kermiswoensdag plaats op Centrum-Noord aan de Schepenlaan, vlakbij het kermisterrein aan het Bassin. Aanvang: 22.00 uur.

Kermiskrant en Internet

Dit jaar verschijnt de kermiskrant in een extra grote, speciale vorm. Deze krant wordt uitgegeven door Craenstaete Holding B.V. uit Roermond en verschijnt in een ruime regio rond Weert. Ook het weekblad Land van Weert (en de Limburger Weekbladpers) besteedt dit jaar provinciebreed aandacht aan de Weerter kermis. Verder wordt het publiek in de provincie Brabant via de bladen van de Wegener Pers en via de radiozender 8FM geattendeerd op het Weerter volksfeest. In samenwerking met TV-Limburg en L1 is een speciale promotiecampagne op touw gezet voor het publiek in Nederlands en Belgisch Limburg.

Actueel.

Ook op de particuliere website www.kermisweert.nl is veel informatie over de kermis te vinden.

Noot voor de pers,