Ingezonden persbericht


Mercado Mundial meer dan Pasar alleen

Tradities komen ... en gaan. Dit jaar geen Pasar Malam in Stadscentrum de Koperwiek. Van 22 tot en met 24 september is het Stadscentrum de decor van een Mercado Mundial, een multiculturele wereldmarkt met producten en gerechten uit Afrika, Zuid-Amerika, Azië en ... Indonesië. Het is niet zo dat de hele Pasar verdwijnt, er komen eigenlijk alleen maar producten bij.

De ondernemersvereniging wilde weer eens wat anders dan de jaarlijkse Pasar Malam. Capelle heeft naast een grote Indische gemeenschap, een behoorlijke internationale bevolking afkomstig uit alle werelddelen. Het thema wereldmarkt sprak daarom bijzonder aan.

Hennatatoeages
De eerste Mercado Mundial in Stadscentrum De Koperwiek is een culturele wereldreis. India is vertegenwoordigd met sieraden en kleding, Indonesië met wajangpoppen en houtsnijwerk en waaiers uit China. Verder onder meer kunstnijverheid uit zowel Zuid Amerika als Azië. Ook een beetje van de wereld? Laat het zien! Neem een hennatatoeage of laat je haren invlechten, met of zonder felgekleurde haarstukjes.

Sambal
Ook aan de lekkere trek is gedacht met multiculti snacks. Naast de bekende Pasar lekkernijen, zoals spekkoek, gebakken banaan en martabak zijn er nu ook Indische snacks en Surinaamse Bara. De Sambal Oelek kent iedereen, maar kent u ook de Sambals Badjak, Brandal, Dapur, Padang of Pedis? Deze en nog veel meer sambals kunt u natuurlijk ook mee naar huis te nemen van de Mercado.

Workshops
Wie na een portie pittige kipkluifjes iets anders wil, kan terecht bij de demonstraties van de Sahara Dance Group. Op veelal Indiase filmmuziek combineren de zeven dansers diverse stijlen, van streetdance tot buikdansen. Tussendoor verzorgt Tina, danslerares en leidster van de groep, workshops voor de kinderen; een leuke manier om kennis te maken met de Indiase cultuur.

Dansen voor het goede doel
Stichting Sahara-Dance verleent sinds 19 september 2002 hulp aan kinderen die daaraan het meeste behoefte hebben, waar ook ter wereld, ongeacht geloof, ras of afkomst. Elk jaar bezoekt de stichting een land waar kinderen in nood verkeren en besteedt het geld aan directe benodigdheden, zoals: kleding, voedsel, speelgoed enzovoort. Na India, Sri Lanka en Suriname is dit jaar Guyana uitgekozen. De stichting Sahara-Dance verkrijgt haar inkomsten door middel van het geven van danslessen aan kinderen en volwassenen, op dit moment zo'n 175 leerlingen. Daarnaast verzorgt de stichting filmdans- en buikdansoptreden.