Natascha Kampusch maakt uitgangspunt tentoonstelling actueel

Museum v moderne kunst arnhem

Natascha Kampusch maakt uitgangspunt tentoonstelling Cora Roorda actueel

Wie zijn wij? In hoeverre zijn onze angsten, voorkeuren en gewoonten in onze jeugd bij ons ingeprent? En hoe zijn de rollen tussen ouder en kind werkelijk verdeeld? Dat zijn vragen die Cora Roorda van Eijsinga (1967) het publiek voorlegt in de tentoonstelling Ik begon aan mijn theorie te twijfelen....., welke van 22 september tot 7 januari 2007 te zien is in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem.

Op het moment dat de Oostenrijkse Natascha Kampusch zich wist te bevrijden van haar ontvoerder Priklopil, was Cora Roorda van Eijsinga bezig met de voorbereidingen voor haar tentoonstelling op basis van een situatie die gelijkenissen vertoont met die van Kampusch. Cora neemt voor haar tentoonstelling het meisje Genie als uitgangstpunt. Dit meisje is evenals Natascha in haar jeugd door een bijzondere situatie jarenlang aan het openbare leven onttrokken. De vraag die ook rondom Natascha speelt, is wat zoiets met je doet. Hoe ben je geworden tot de persoon die je bent? In hoeverre is er sprake van nature of nurture?

Zesendertig jaar geleden werd het meisje Genie gevonden. Ze was compleet verwaarloosd, incontinent en mismaakt. Genie groeide op in een isolement. Naakt leefde zij in een kamertje, vastgebonden aan de spijlen van haar bed. Grommend en blaffend stond haar vader soms voor haar kamerdeur, dat was haar enige contact met hem. Een afschuwelijke kindertijd. Nadat zij gevonden werd zette het drama zich op een andere manier voort. Genie werd speelbal van de wetenschap. Zij werd als bijzonder fenomeen uitgebreid onderzocht. De uitkomsten van het onderzoek dienden als voeding voor het historische nature-nurture debat (natuur vs opvoeding). Onderwerp van dit debat is de vraag wat de rol van genetica of juist omgeving is op de ontwikkeling van de mens. Het verhaal van Genie is uitgangspunt voor het onderzoek en de tentoonstelling van Roorda van Eijsinga. Via registraties van andere onderzoeken en diverse filmfragmenten (found footage) krijgt dit verhaal echter een verrassende wending. Fictie en werkelijkheid, perceptie en dramatisering lopen door elkaar. Roorda van Eijsinga trekt de bezoeker in het verhaal, legt een vraagstuk voor, prikkelt, daagt uit en verwart. Tekst, film en muziek maken de tentoonstelling tot een totaalervaring die je niet zonder denkrimpel verlaat.

Opening tentoonstelling (waarvoor van harte welkom) vrijdag 22 sept. 15.00 uur

Zie ook www.mmkarnhem.nl, knop Cora Roorda (hiervandaan kunt u ook beeldmateriaal downloaden evenals het uitgebreide persbericht).
Neem voor het maken van een afspraak met conservator van de tentoonstelling Joke Alkema of Cora Roorda van Eijsinga contact op met

Petra Versluis

Hoofd Publiekszaken
Museum voor Moderne Kunst - www.mmkarnhem.nl

026-3512431 / 06-42915829