Rockgroep Normaal maakt Nederlands eerste klimaatneutrale CD

Provinciale milieufederaties

Gezamenlijk PERSBERICHT Normaal en de provinciale Milieufederaties

Rockgroep Normaal maakt Nederlands eerste klimaatneutrale CD Achterhoekers in voetsporen Coldplay en Pink Floyd

Utrecht, 15 september 2006

Op 22 september ligt de allereerste klimaatneutrale CD van Nederland in de winkels, de nieuwe dubbel-cd 'Hier is Normaal'. De Achterhoekse rockband neemt net als een aantal gerenommeerde Nederlandse bedrijven deel aan een project van de Provinciale Milieufederaties die zoveel mogelijk producten klimaatneutraal willen maken. Normaal treedt met de klimaatneutrale CD als eerste Nederlandse band in de voetsporen van bands als Coldplay, Pink Floyd en Atomic Kitten. De milieufederaties hopen dat Normaal veel mensen zal inspireren om ook hun steentje bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering.

Normaal is de eerste band in Nederland die een cd lanceert waarvan de productie niet heeft bijgedragen aan het klimaatprobleem. Op 22 september ligt de nieuwe dubbel-cd 'Hier is Normaal' in de winkels. Normaal heeft daarmee de primeur voor Nederland. Normaal is zelfs een stapje verder gegaan: ook hun twee (!) concerttournees dit jaar zijn volledig klimaatneutraal uitgevoerd. De energie die nodig was tijdens de 44 optredens is volledig gecompenseerd met investeringen in duurzame energie projecten in India. Niet eerder ging een rockgroep zo ver in de strijd tegen klimaatverandering.

Het klimaat verandert. Dat leidt in de toekomst en ook nu al tot problemen, zoals smeltende ijskappen, een tekort aan drinkwater en een toename van weersgerelateerde rampen. 38 goede doelen, waaronder de Provinciale Milieufederaties, werken daarom gezamenlijk aan het verbeteren van het klimaat in het kader van de 'Hier'-campagne. Samen met consumenten, bedrijven en overheden. Ook rockgroep Normaal doet mee. Ben Jolink wil uitdragen dat het klimaat onze aandacht verdient en dat iedereen zijn steentje kan bijdragen. Dat doen zij zelf ook, onder andere met hun theatertoer, hun tententoer en nu ook hun nieuwe dubbel-cd 'Hier is Normaal'.

Volgend jaar volgt een nieuwe theatertournee die opnieuw klimaatneutraal zal zijn. De dertigjarige rockgroep is daarmee haar tijd ver vooruit. 'Een gezond klimaat is van groot belang', vertelt Ben Jolink. 'We moeten er met z'n allen voor gaan de klimaatverandering te beperken, bijvoorbeeld door energie te besparen. Daarom doen wij als Normaal mee aan het Hier-programma.' Het Hier-programma richt zich op het oplossen van het klimaatprobleem. Consumenten, bedrijven en overheden moeten zich bewust worden van dit probleem en hun handelingsperspectief daarin. Iedereen kan namelijk iets doen. Hier begint bij jezelf. En Hier begint bij Normaal: de theatertoer, de tententoer en de nieuwe dubbel-cd zijn allemaal 'klimaatneutraal.' Dat betekent dat streng wordt gelet op het energieverbruik. Daarbij wordt gewerkt met groene energie en de overgebleven uitstoot aan broeikasgassen wordt gecompenseerd.

Voorzitter van de provinciale Milieufederaties, Volkert Vintges, is erg blij met de CD van Normaal: 'Er moet er altijd eentje de eerste zijn en dat vraagt lef en inzet en dat past prima bij Normaal die ook al eens hun nek uitstoken door als eerste in het dialect te gaan zingen. Normaal heeft een grote aanhang in grote delen van Nederland van jong tot wat ouder en ze staan nou ook niet bepaald bekend als geitenwollensokken. Als zij de stap zetten om iets te doen tegen klimaatverandering dan zullen er zeker meer volgen.'

Jolink: 'Wij kiezen ervoor in India installaties te plaatsen, die uit biomassa energie genereren. Dat voorziet een heel gebied van stroom en maakt de bijdrage van Normaal echt tastbaar. Het is mooi dat wij met onze muziek iets kunnen doen voor een beter klimaat, dat maakt het allemaal nóg leuker. Ik hoop dat onze fans ook gaan meedoen.' Vintges voegt hieraan toe: 'Wij zijn erg blij met de inspanningen van Normaal in het Hier-programma. Hier staat voor een beter klimaat, dat moet de normaalste zaak van de wereld worden. Het is leuk dat we nu kunnen zeggen: Hier is Normaal.'

Einde persbericht