Time : 14:51:30
Date : 18 September 2006
Sender Name: VLAAMS INSTITUUT VOOR DE ZEE (VLIZ)

Twee toonaangevende Vlaamse zee-instituten bundelen krachten

Formele samenwerking ILVO-Visserij en VLIZ bekrachtigd Twee toonaangevende Vlaamse zee-instituten bundelen krachten

Op vrijdag 22 september 2006 is het zover. Dan ondertekenen Paul Breyne, gouverneur van West-Vlaanderen en Voorzitter van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ: www.vliz.be) en Erik Van Bockstaele, de administrateur-generaal van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO: www.ilvo.vlaanderen.be), een formeel samenwerkingsakkoord tussen het onderzoeksdomein 'Visserij' van het ILVO en het VLIZ. Het doel is de realisatie van een vergaande samenwerking rond informatieuitwisseling en databeheer.

Daarmee komt een einde aan een lang proces van toenadering dat reeds van start ging met de oprichting van het VLIZ in 1999. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) verkreeg immers als specifieke opdracht van de Vlaamse en provinciale overheden om een
samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met het toen nog federale Departement voor Zeevisserij van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek (DvZ-CLO). Gesprekken rond samenwerking kwamen in een stroomversnelling nadat in 2002 eerst de bevoegdheid landbouw gedefederaliseerd werd en het CLO onder voogdij van de Vlaamse overheid kwam om vervolgens begin dit jaar te worden opgenomen in het nieuwe Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek.

Beide instellingen zijn toonaangevend in hun competenties en sterk complementair qua activiteiten zodat een krachtenbundeling tot een belangrijke meerwaarde kan leiden. Het VLIZ doet zelf geen onderzoek, maar fungeert als het infoloket, het datacentrum en het internationaal aanspreekpunt voor zeewetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. De visserijspecialisten van ILVO verrichten dan weer onderzoek en monitoringsopdrachten om een wetenschappelijke basis te geven voor een duurzame exploitatie van de levende mariene rijkdommen, de bescherming van het mariene milieu als habitat voor deze rijkdommen en een kwaliteitscontrole en -garantie van visserijproducten in de Zuidelijke Bocht van de Noordzee. Via het ondertekende samenwerkingsverband worden ILVO-Visserij en VLIZ bevoorrechte partners rond vulgarisering van onderzoeksresultaten, de ontwikkeling en het beheer van databanken voor monitoringsgegevens en visserijbiologische data, en voor literatuurgegevens.

Concreet zal VLIZ ondersteuning bieden bij het maken van databanken, de datasets van ILVO-Visserij documenteren en toegankelijk maken, en fungeren als datacentrum en archief voor de monitoringgegevens van ILVO-Visserij. Naar nationale en internationale verplichtingen van ILVO-Visserij op het vlak van beheer en uitwisseling van data, zal VLIZ fungeren als zogenaamd "primair of secundair data warehouse". Daarnaast onderzoekt VLIZ hoe het de publicaties van ILVO-Visserij meer zichtbaarheid kan geven, en hoe de bibliotheek van ILVO-Visserij kan worden opgenomen in de collectie van het VLIZ. ILVO-Visserij zal op zijn beurt het VLIZ ondersteunen met wetenschappelijke expertise. Beide partijen zullen, waar zinvol, gezamenlijke activiteiten op het getouw zetten, zoals de organisatie van colloquia en workshops.

Persmoment:
ILVO-Visserij
Ankerstraat 1, B-8400 Oostende
Datum, uur:
vrijdag 22 september 2006,
10.00-11.00 uur, gevolgd door receptie

Contact:
Jan Seys
(0478/37 64 13; info@vliz.be)