Gemeente Tilburg

Datum
18 september 2006

Fontys Hogeschool voor de Kunsten eindelijk compleet

Betekenis toonaangevend gebouw centraal tijdens Tilburgse themadag

Op 15 september jl. trokken docenten en studenten van de Academie voor Architectuur en Stedenbouw in Tilburg in hun nieuwe behuizing, de monumentale villa op de hoek Schouwburgring, Bisschop Zwijsenstraat, naast de Concertzaal. Hiermee is het imposante kunstencomplex van architect Jo Coenen, dat de Muzetuin inmiddels geheel ommuurt, voor het eerst compleet qua bezetting. Fontys Hogeschool voor de Kunsten is de enige kunstonderwijsinstelling met maar liefs zes verschillende opleidingen onder één dak. Conservatorium, Dansacademie, Academie voor Beeldende Vorming, Rockacademie, Academie voor Drama en Academie voor Architectuur en Stedenbouw; allemaal hebben zij hier hun eigen plek.

Drie in één

Voor het college van Tilburg, bureau Jo Coenen en het bestuur van Fontys Hogescholen Tilburg aanleiding om op vrijdag 22 september a.s. eens uitgebreid bij dit moment stil te staan en rond het thema architectuur gezamenlijk een aantal bijzondere activiteiten te organiseren. Zo organiseert de gemeente Tilburg, met medewerking van een groot aantal partijen, een internationaal symposium onder de titel "Architectuur, motor voor stedelijke vernieuwing in Tilburg, Porto en Graz". Op diezelfde vrijdag 22 september houdt Fontys Hogeschool voor de Kunsten Open Huis voor het Tilburgs publiek en andere geïnteresseerden. En als laatste staat ook tijdens Tilburg Treffend (de jaarlijkse bijeenkomst voor relaties van het college) in het teken van architectuur.

Architectuursymposium

Hoewel de meest opvallende overeenkomsten op het gebied architectuur in Tilburg, Porto en Graz de nieuwe architectonische iconen - het Kunstcluster, Casa da Musica en het Kunsthaus - zijn, houdt een vergelijking tussen deze drie steden niet op bij het feit dat het hier gaat om drie culturele gebouwen in het hart van de stad. De bijzondere samenwerking waarin burgemeesters, wethouders, ambtenaren, architecten en architectuurstudenten, ondernemers en investeerders elkaar inspireerden tot een nieuw cultureel stadshart, is het vertrekpunt voor de lezingen en de debatten van het symposium van vrijdag. Sprekers zijn onder andere Jo Coenen, Eduardo Souto de Moura en Peter Cook.

Open huis

Het Open Huis van Fontys Hogeschool voor de Kunsten is een ander element van de themadag. De meeste Tilburgers kennen wél de opvallende Concertzaal aan de Schouwburgring maar wat zich achter de gebouwen van Theaters Tilburg afspeelt is nog maar bij weinigen bekend. Fontys Hogeschool voor de Kunsten bruist van het talent en dat kan iedereen op 22 september zien, horen en meemaken! Tijdens het Open Huis wordt aan Tilburgse middelbare scholieren de mogelijkheid geboden om binnen alle kunstdisciplines workshops te volgen. Daarnaast zijn er tal van optredens en presentaties op het gebied van theater, dans, musical, hip hop, jazz en nog veel meer.

Geïnteresseerden voor het symposium kunnen zich bij de gemeente Tilburg aanmelden (zie www.tilburg.nl onder knop architectuursymposium). Het symposium begint om 09.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Voor de leden van de pers zijn toegangskaarten beschikbaar.

Iedereen die geïnteresseerd is in wat Fontys Hogeschool voor de Kunsten te bieden heeft aan talent is op vrijdag 22 september welkom tussen 14.00 en 17.00 uur. Ingang: Zwijsenplein 1 (tussen Schouwburg en Concertzaal) of Bisschop Zwijsenstraat 5.

Noot voor de pers

Voor meer informatie over de diverse activiteiten, accreditatie of een aparte persrondleiding: Marlies van Brunschot, afdeling Communicatie, gemeente Tilburg, telefoon 013-5429705, 06-20417733.

---- --