Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Vier verdachten van inbraken aangehouden

Zutphen, 22-09-2006 o De politie Zutphen heeft met de aanhouding van vier verdachten meerdere inbraken in bouwunits opgelost. Ook worden de mannen verdacht van meerdere benzinedief-stallen. Twee verdachten blijven nog ingesloten.

Tussen 11 en 17 september 2006 werd op diverse bouwlocaties in Zutphen ingebroken in bouwunits, die als opslag werden gebruikt. De verdachten klommen over de hekwerken en forceerden de deuren van de units om bij hun buit te komen.

Er werden diverse materialen weggenomen, waaronder elektriciteitskabels, tubes kit, haspels, een accuboormachine en gereedschappen. Het gestolene vertegenwoordigt een waarde van enkele duizenden euro's, de veroorzaakte schade is ook aanzienlijk.

In de nacht van 16 op 17 september 2006 werden er van enkele geparkeerde auto's op de Brink en langs de Havenstraat tankdoppen geforceerd, waarna er benzine werd afgetapt. Voor zover nu bekend lukte dit bij drie auto's.

Naast het speurwerk door de politie was de hulp van getuigen heel waardevol. De politie heeft in dit onderzoek vier Zutphenaren (17, 18, 20 en 47 jaar) aangehouden. Twee van hen werden zondagochtend (17/9) op heterdaad betrapt bij hun poging om benzine te stellen uit een auto aan de Emmerikseweg. Dit gebeurde rond 05.30 uur, waarbij getuigen de verdachten aan het werk zagen. Ondanks het feit dat één van hen via het water trachtte te ontkomen en de ander zich in de bosjes verstopte, konden zij door gealarmeerde agenten worden aangehouden. De neus van een speurhond leverde een belangrijke bijdrage!

De andere twee verdachten werden later aangehouden en hebben een verklaring afgelegd. Twee van hen (17 en 47) zijn inmiddels in vrijheid gesteld, de andere twee zijn voorgeleid aan de Rechter-commissaris en in bewaring gesteld.

Inmiddels hebben zich elf benadeelden bij de politie gemeld. De politie is nog op zoek naar de eigenaar van een rode Peugeot 106, die op 16 september 2006 in een parkeervak achter het station in Zutphen heeft gestaan. Een tankdop van deze auto werd aangetroffen, maar de auto stond er niet meer. Deze benadeelde wordt verzocht contact op te nemen met de politie Zutphen (0900 8844).

Er zijn er diverse spullen teruggevonden en deze worden zo snel mogelijk aan de benadeelden teruggegeven. De politie is bezig met het afronden van het proces-verbaal.