Gemeente Hengelo

Leven en wonen -> Welzijn en zorg

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

Per 1 januari treedt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) in werking. Elke gemeente, dus ook de gemeente Hengelo, is druk bezig met de voorbereidingen om de invoering van de wet zo soepel te laten verlopen. Maar wat houdt de Wmo eigenlijk in? Wat staat centraal in de Wmo? Hoe gaan we als gemeente Hengelo om met deze wet? Een antwoord op al deze vragen en verdere relevante informatie over de Wmo vind u op deze pagina.

Wet maatschappelijke ondersteuning

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is een nieuwe wet, die op
1 januari in werking treedt. In deze wet is vastgelegd hoe we in Nederland voor onze inwoners maatschappelijke ondersteuning regelen. Het doel van de Wmo is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij.
* De Wmo regelt dat mensen die hulp nodig hebben in het dagelijkse leven ondersteuning krijgen van hun gemeente. Het gaat om voorzieningen als hulp in het huishouden, een rolstoel of woningaanpassing.

* De Wmo ondersteunt mensen die zich inzetten voor hun medemens of buurt. Het gaat bijvoorbeeld om mantelzorgers en vrijwilligers.
* De Wmo stimuleert activiteiten die de onderlinge betrokkenheid in buurten en wijken vergroten.

* De Wmo biedt ondersteuning om te voorkomen dat mensen later zwaardere vormen van hulp nodig hebben. Het gaat bijvoorbeeld om opvoedingsondersteuning en activiteiten tegen eenzaamheid.

Wat staat centraal in de Wmo?

De overheid gaat de zorg anders organiseren. Daarvoor is onder andere de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) opgesteld. Mee kunnen doen is de kern van deze wet. Dat geldt voor alle inwoners van Hengelo. Maar soms lukt dat meedoen niet op eigen kracht, omdat je de weg niet weet of problemen hebt en geen beroep (meer) kunt doen op iemand in je omgeving. Wanneer je er zelf niet uitkomt en ondersteuning nodig hebt, kun je de gemeente om hulp vragen. Je kunt dan terecht bij het Zorgloket in Hengelo. Het zorgloket bevindt zich in de hal van het stadhuis.

Wettelijk kader

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel medio februari goedgekeurd. Het voorstel is op 27 juni door de Eerste Kamer aangenomen. De WMO gaat per 1 januari 2007 van start met de volgende onderdelen:
* de hulp bij het huishouden (voorheen huishoudelijke verzorging)
* de oude WVG

* de oude Welzijnswet

* subsidieregelingen uit de AWBZ

* maatschappelijke opvang en verslavingszorg
* openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ)

Hoe gaan we het doen in de gemeente Hengelo?

De gemeente krijgt alleen de verantwoordelijkheid voor hulp bij het huishouden erbij. De gemeente draagt dan dus de verantwoordelijkheid voor de volgende zaken:

* Vervoersvoorzieningen (scootmobiel, Taxi-pas voor mensen met beperkingen)

* Rolstoelvoorzieningen

* Woonvoorzieningen (aangepast toilet, etc.)
* Hulp bij het huishouden

Wat verandert er door de Wmo?

Huishoudelijke verzorging wordt tot 2007 vergoed uit de AWBZ. Per 1 januari 2007 valt huishoudelijke verzorging onder de Wet maatschappelijke ondersteuning. De gemeente regelt vanaf dat moment de hulp bij het huishouden: een specialist van de gemeente beoordeelt of je in aanmerking komt voor huishoudelijke verzorging. Zo ja, dan kunt u kiezen om de hulp in de huishouding zelf te regelen met een persoonsgebonden budget of om het regelwerk aan de gemeente over te laten.

Enkele voorbeelden


1) Ik heb nu een rolstoel in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). De Wvg gaat straks op in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Wat verandert er dan voor mij?

Voor u verandert er niets. U houdt gewoon uw rolstoel en hoeft niets te doen. Pas als u een nieuwe rolstoel nodig heeft, kan het zijn dat er dingen veranderen. Misschien moet u bijvoorbeeld uw aanvraag ergens anders indienen dan u gewend was. Over de procedure van het aanvragen van een voorziening zullen dit jaar besluiten worden genomen door de gemeenteraad. Daarna zullen klanten op de hoogte gebracht worden van de eventuele veranderingen.


2) Ik heb nu een scootmobiel in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). De Wvg gaat straks op in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Wat verandert er dan voor mij?

Voor u verandert er niets. U houdt gewoon uw scootmobiel en hoeft niets te doen. Pas als u een nieuwe scootmobiel nodig heeft, kan het zijn dat er dingen veranderen. Misschien moet u bijvoorbeeld uw aanvraag ergens anders indienen dan u gewend was. Over de procedure van het aanvragen van een voorziening zullen dit jaar besluiten worden genomen door de gemeenteraad. Daarna zullen klanten op de hoogte gebracht worden van de eventuele veranderingen.


3) Ik heb nu een vervoersvoorziening in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). De Wvg gaat straks op in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Wat verandert er dan voor mij?

Voor u verandert er niets. U houdt gewoon uw vervoersvoorziening en hoeft niets te doen. Pas als u een nieuwe vervoersvoorziening nodig hebt, kan het zijn dat er dingen veranderen. Misschien moet u bijvoorbeeld uw aanvraag ergens anders indienen dan u gewend was. Over de procedure van het aanvragen van een voorziening zullen dit jaar besluiten worden genomen door de gemeenteraad. Daarna zullen klanten op de hoogte gebracht worden van de eventuele veranderingen.


4) Mijn woning is aangepast in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). De Wvg gaat straks op in de WMO. Wat verandert er dan voor mij?

Voor u verandert er niets.


5) Ik maak nu gebruik van huishoudelijke verzorging die wordt uitgevoerd door een thuiszorgorganisatie. Wat verandert er voor mij als de WMO wordt ingevoerd?

De gemeente zal afspraken gaan maken met meerdere zorgaanbieders. Wanneer uw huidige zorgaanbieder daar niet bij zit, zal er een overgangsregeling worden getroffen. In de loop van 2007 zult u bericht ontvangen over een herindicatie.

Wat verandert er ná 2007?

Voor een compleet overzicht van de negen beleidsvelden zie de website www.info-wmo.nl.

De WMO wordt per 1 januari 2007 beleidsarm ingevoerd. Dit betekent dat de situatie voor gebruikers van WMO-voorzieningen (hulp bij het huishouden, voorzieningen voor gehandicapten, woningaanpassingen, vervoersvoorzieningen, rolstoelen, welzijnswerk, vrijwilligerswerk, verslavingszorg, maatschappelijke opvang en vrouwenopvang) in 2007 zoveel mogelijk gelijk blijft aan 2006. Op de langere termijn (vanaf 2008) zal er in Hengelo wel het nodige gaan veranderen, vooral ook om de WMO financieel beheersbaar te houden. De gemeente is nu druk bezig om, samen met diverse betrokkenen, het beleid voor na 2007 verder vorm te geven. Zodra hierover meer bekend is, wordt dit ook gepubliceerd op deze website.

Meedoen is belangrijk!

Meedoen is belangrijk in de WMO. Meedoen van alle burgers aan alle facetten van de samenleving. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Leeftijd, financiën, gezondheid of de thuissituatie kunnen hindernissen opwerpen. Mensen moeten zoveel mogelijk zelf doen wat ze kunnen. Als dat niet kan, biedt de gemeente hulp of ondersteuning. De gemeente zelf, familieleden (mantelzorgers) en vrijwilligers die meehelpen, ondersteunen. Het meedoen in de WMO is dus tweedelig: Wij als gemeente zullen zorgen dat iedereen mee kan doen en we nodigen iedereen uit om toch vooral actief mee te doen in de samenleving.

Meer informatie?

Kijk voor meer algemene informatie over de Wmo op de website www.info-wmo.nl. Hier vind u ook antwoord op de meest gestelde vragen. We houden u via deze gemeentepagina en de website uiteraard op de hoogte van de gemeentelijke vorderingen met betrekking tot de invoering van de Wmo.

Nota WMO, persberichten en nieuwsbrieven

Hieronder treft u diverse stukken aan over de WMO, waaronder de Nota WMO, een verslag van de conferentie over de WMO op 17/18 mei en eerder verschenen persberichten en nieuwsbrieven over de voorbereidingen in Hengelo.

Nota WMO

WMO Verordening 31 juli

WMO Toelichting 31 juli

Verslag conferentie WMO 17/18 mei 2006

Persbericht WMO-verordening

Persbericht WMO-inspraaknota

Persbericht WMO

Persbericht WMO-nota naar raad

Nieuwsbrief april 2006

Nieuwsbrief januari 2006

Nieuwsbrief juli 2005