Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Regio

:: 22 sep 2006

Tachtig miljoen subsidie voor bijzondere innovaties beroepsonderwijs

Voor de jaren 2006 tot en met 2009 investeert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 80 miljoen om het beroepsonderwijs om het innovatie vermogen in de diepte te versterken. Jaarlijks is zon 20 miljoen euro beschikbaar voor ondernemende samenwerkings-verbanden in de regio om innovatieve experimentele projecten te ontwikkelen. Dat is te lezen in de nieuwe Regeling innovatiearrangement 2006 tot en met 2009 die binnenkort verschijnt. De regeling is sterk vernieuwd en krijgt het karakter van een investeringsfonds om de ambities van de innovatieagenda beter waar te kunnen maken.

De subsidie is bedoeld voor zogenoemde innovatiearrangementen. Innovatie, samenwerking in de beroepskolom (vmbo, mbo en hbo) en samenwerking tussen onderwijsinstellingen en bedrijven staan daarbij centraal. De innovatieve experimentele projecten moeten een stimulans zijn voor de ontwikkeling van professionele vakmensen, die op hun beurt een bijdrage kunnen leveren aan de innovatieve ontwikkeling van bedrijven en instellingen en daarmee aan de versterking van de Nederlandse kenniseconomie.
Themas waarop de innovatie betrekking kan hebben, zijn onder meer: het versterken van het leren in de praktijk, een betere doorstroom van vmbo naar mbo en hbo, een betere aansluiting op de arbeidsmarkt en het bevorderen van ondernemerschap.

Sluitingsdatum 1 november

De indieningstermijn voor 2006 sluit op 1 november. Snelheid is daarom dit jaar geboden bij het indienen van uw aanvragen. Met ingang van 2007 zijn er jaarlijks drie momenten om uw voorstellen in te dienen: voor 1 februari, 1 mei en 1 november. De maximale hoogte van de subsidie voor een innovatiearrangement blijft 1 miljoen euro. Uiteindelijk wordt er voor veel meer geïnnoveerd. De subsidie-regeling gaat namelijk uit van 40% subsidie en 60% cofinanciering door de onderwijsinstellingen en bedrijven. Dit betekent dat de partners in het samenwerkingsverband ook een substantiële bijdrage dienen te leveren aan het innovatiearrangement. Rekening houdend met het beschikbare budget zullen jaarlijks 20 tot 25 kansrijke innovatieve projecten voor subsidie in aanmerking komen.

Toets

De toekomstige projecten zijn investeringen in kansrijke, regionale ontwikkelingen die veel zakelijker worden beoordeeld op ondernemend gedrag, out of the box denken en haalbaarheid. De beoordelingscommissie heeft hiervoor met HPBO een toetsingskader gemaakt dat u op de website van Het Platform Beroeponderwijs kunt downloaden.

Advies

Is uw instelling of bedrijf al bezig met de voorbereidingen van een bijzondere innovatie of heeft u een goed idee voor een Innovatiearrangement?. Neem dan voor alle ins en outs van de regeling contact op met de procesmanager van uw regio of kijk op de website van Het Platform Beroepsonderwijs, gemaakt dat u op de website van Het Platform Beroeponderwijs kunt downloaden.

Advies

Is uw instelling of bedrijf al bezig met de voorbereidingen van een bijzondere innovatie of heeft u een goed idee voor een Innovatiearrangement?. Neem dan voor alle ins en outs van de regeling contact op met de procesmanager van uw regio of kijk op de website van Het Platform Beroepsonderwijs,
www.hpbo.nl