Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


Nieuwsoverzicht

Reuters pompt 100.000 dollar in new journalism

Het persagentschap Reuters heeft aangekondigd dat het 100.000 dollar zal investeren in een nieuw journalistiek project. Het project, NewAssignment.net, wil de rol van het publiek vergroten bij onderzoeksjournalistiek en bij de manier waarop het nieuws verzameld wordt.

NewAssignment.net is een initiatief van Jay Rosen, een professor aan de universiteit van New York, en gaat in de lente van 2007 van start. Het geld van Reuters zal gebruikt worden om een voltijds redacteur op het project los te laten.

Het project wil professionele journalisten en gewone gebruikers laten samenwerken om meer feiten, vragen, antwoorden en meningen aan een artikel te kunnen toevoegen: het zogenaamde "networked journalism" of "Open Source Journalism".

Burgers kunnen ook onderwerpen aanreiken voor onderzoeksprojecten. NewAssigment gaat dan op zoek naar een onderzoeksjournalist en financiert diens werk via donaties die binnenlopen op de site. Jay Rosen hoopt onderzoeksjournalistiek op die manier nieuw leven in te blazen.