Radboud Universiteit Nijmegen


Opening tentoonstelling sieraden en devotie, met Nijmeegse inbreng

Pelgrimsinsignes met een verhaal, verzameld en gedocumenteerd door Nijmeegse kunsthistorici en vanaf vrijdag 22 september te zien in het fraaie Gruuthusemuseum te Brugge: de tentoonstelling Geloof en Geluk, sieraden en devotie.

De tentoonstelling is voorbereid door studenten en promovendi onder leiding van kunsthistoricus prof. Jos Koldeweij, gespecialiseerd in beeldende kunst en kunstnijverheid van de late middeleeuwen. Koldeweij: `Door speurwerk met behulp van de metaaldetector zijn er sinds de jaren zeventig vele duizenden van deze insignes gevonden in Nederland en Vlaanderen. De insigne bleek een waar massaproduct te zijn geweest. Juist deze massale vervaardiging en het grootschalige gebruik kunnen ons veel vertellen over de culturele leefwereld in de middeleeuwen. Dat die niet zo vroom is als sommigen wellicht denken, blijkt uit de thematiek van de insignes, die variëert van puur devotioneel tot uitgesproken erotisch. De insignes werden meestal genaaid op hoed of mantel en waren populair onder alle lagen van de bevolking. De goedkope insignes werden gemaakt van tin of lood, de luxere uitgaven waren van koper, brons, zilver of zelfs van goud. Profaan of religieus, insignes vertellen altijd een boodschap. Ze werden nooit enkel als sieraad gebruikt, maar waren altijd ook een herinnering aan een belangrijke gebeurtenis of feestdag, een beschermend amulet of maatschappelijk onderscheidingsteken.'

Omdat de bestudering van insignes nieuwe, vaak verrassende informatie oplevert over het culturele leven in de middeleeuwen, is het volgens Koldeweij van groot belang dat de insignes goed gedocumenteerd worden. `Zeker omdat het om een kwetsbaar materiaal gaat, dat bovengronds niet altijd goed geconserveerd blijft. Wanneer de insignes niet goed gedocumenteerd worden, gaat er belangrijke informatie verloren.' De Radboud Universiteit Nijmegen werkt dan ook sinds 1998 aan een database voor insignes. Op dit moment bevat de database meer dan 13.000 records.

Geloof en Geluk, sieraden en devotie.
Bruggemuseum Gruuthuse, 22 september 2006 - 4 februari 2007