Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht ministerraad
22 september 2006

RECHTSPOSITIE GEHANDICAPTEN EN CHRONISCH ZIEKEN VERBETERD

De rechtspositie van mensen met een handicap of een chronische ziekte wordt verbeterd op het gebied van wonen. De ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en staatssecretaris Ross-van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met een uitbreiding van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz). Met de uitbreiding kan deze groep zich beter verweren tegen discriminatie op het gebied van wonen.

Mensen met een handicap of chronische ziekte worden regelmatig geconfronteerd met vooroordelen en stereotypen die er toe leiden dat zij anders benaderd worden dan mensen zonder beperkingen. Daarnaast lopen zij tegen problemen aan omdat de omgeving veelal onvoldoende is aangepast voor mensen met een beperking. Deze ongelijke behandeling is niet altijd benadelend bedoeld, maar kan in de praktijk wel zo uitwerken.

De Wgbh/cz is een zogenaamde aanbouwwet. Dat wil zeggen dat de reikwijdte van de wet stap voor stap uitgebreid zal worden. De wet was al van toepassing op de terreinen arbeid en beroepsonderwijs.

RVD, 22.09.2006