Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Persbericht ministerraad
22 september 2006

KABINET VERLENGT ERKENNINGEN OMROEPVERENIGINGEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ingestemd met toezending van een brief aan de Tweede Kamer waarin de erkenningen van de huidige omroepenverenigingen worden verlengd met twee jaar tot 2010. De verlenging met twee jaar is nodig omdat het wetsvoorstel voor de publieke omroep niet meer deze kabinetsperiode wordt behandeld. Oorspronkelijk was de duur van de erkenningen voor omroepverenigingen verkort van vijf naar drie jaar, vooruitlopend op de hervorming van de publieke omroep in 2008.

Door de verlenging van de erkenningen ontstaat bestuurlijke rust binnen het publieke bestel. Dit is wenselijk omdat de publieke omroep zelf grote programmatische wijzingen heeft doorgevoerd (nieuwe netindeling) en een volgend kabinet mogelijk met nieuwe plannen komt. Daarnaast zijn enkele kleinere technische wetswijzigingen in voorbereiding die van belang zijn voor het functioneren van de publieke en commerciële omroepen. Het gaat om de omschrijving van de multimediale taak van de publieke omroep, verantwoording door de Wereldomroep en versoepeling van reclameregels voor commerciële omroep.

De minister van OCW zal deze maatregelen verwerken in een voorontwerp van een wetsvoorstel en betrokken organisaties alvast om commentaar vragen. Het volgende kabinet kan de wetswijzigingen daardoor desgewenst snel doorvoeren. Bij ongewijzigde wetgeving kunnen nieuwkomers in 2010 weer toetreden tot de publieke omroep.

RVD, 22.09.2006