Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
22 september 2006

Kabinet stemt in met programma Zuidvleugel

De ministerraad heeft besluiten genomen over projecten in het programma Zuidvleugel.
Het gaat om besluiten over wonen, werken, kennis en infrastructuur voor een sterke Randstad. Het kabinet wil inzetten op nieuwe en innovatieve vormen van bedrijvigheid in de Zuidvleugel van de Randstad. Deze krijgen onder meer een plek langs de A13, aan de Noordrand van Rotterdam en in het Rotterdamse Stadshavensgebied. Dit laatste gebied wordt ontwikkeld tot een aantrekkelijk werk- en woongebied. Het kabinet ondersteunt de gemeente Den Haag in zijn streven om de internationale positie van deze stad de komende jaren te versterken door meer internationale instanties naar de stad te halen. Dit staat in een brief over de Zuidvleugel die aan de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Voor een goede bereikbaarheid van de Zuidvleugel acht het kabinet de daadwerkelijke aanleg van het ontbrekende wegdeel A4-Delft - Schiedam evenals een versnelde aanleg van de A13/16 urgent. Voor de aanleg van het ontbrekende A4-deel is daarom 581 miljoen euro gereserveerd. Voor de A13/16 volgen in het najaar afspraken over de financiële voorwaarden. Daarnaast is voor de verbreding van de A15 Maasvlakte-Vaanplein 1,2 miljard euro gereserveerd. De combinatie van hoogwaardig openbaar vervoer, waaronder het project stedenbaan, vraagt mogelijk verruiming van de capaciteit van het spoor. Daarom start het kabinet met een studie voor de zogenoemde 'Oude lijn' (Den Haag - Rotterdam - Dordrecht).

Verder heeft het kabinet besluiten genomen over wonen, natuur en recreatie. Wat betreft de Zuidplaspolder steunt het kabinet de regio in haar voornemen om groene en dorpse woonmilieus met woningen in lage dichtheden te realiseren. Daarmee is deze woningbouw een belangrijke aanvulling op het aanbod in de Zuidvleugel. Bij de ontwikkeling van Valkenburg kiest het kabinet voor ruimte voor topwoonmilieus gericht op met name werknemers van internationale bedrijven en instellingen. Het Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf (GOB) van het Rijk maakt samen met de regio een businesscase voor de ontwikkeling van het gebied.

Het kabinet investeert ook in de kustverdediging van de Zuidvleugel. Voor de 'zwakke schakel' bij Scheveningen liggen goede kansen om zowel de kustveiligheid als de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. Ook is het Rijk bereid om de tekorten aan groen en recreatieve voorzieningen in de Zuidvleugel aan te pakken. De Delflandse kust biedt daarvoor goede mogelijkheden. Dit initiatief wil het Rijk uitwerken samen met de provincie, gemeenten, betrokken organisaties en private partijen.

Achtergrondinformatie:
Het programma Zuidvleugel is opgezet voor de uitvoering van de Nota Ruimte. Hierin zijn nog drie andere programma's gekozen: Noordvleugel, Groene Hart en Zuidoost Brabant/Noord Limburg. Doel van de programma-aanpak is snelle en betere besluitvorming over grote ruimtelijke opgaven. Daarvoor is intensieve samenwerking tussen de betrokken ministeries. Naar verwachting nemen het Rijk en de regio in het najaar aanvullende besluiten over de Zuidvleugel. Op een aantal terreinen is het noodzakelijk om keuzes te maken. Zo zal de ruimtelijke kwaliteit moeten verbeteren door bijvoorbeeld het groen te versterken en ruimte te scheppen voor water.

RVD, 22.09.2006