Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Defensie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht ministerraad
23 september 2006

NEDERLANDS MARINESCHIP NAAR LIBANON

Op verzoek van de Verenigde Naties, Libanon en Israël heeft de Nederlandse regering besloten om een maritieme bijdrage te leveren aan de UNIFIL-missie voor de kust van Libanon. Tot het aflopen van het VN-mandaat op 31 augustus 2007, zal Nederland afwisselend een multipurposefregat en een bevoorradingsschip leveren aan het door Duitsland geleide, internationale vlootverband. De precieze datum van de aanvang van de Nederlandse bijdrage zal in goed overleg met de VN en andere partners worden vastgesteld.

De maritieme component van UNIFIL richt zich op het assisteren van de Libanese regering bij het voorkomen van illegale wapentransporten naar Libanon door middel van het monitoren en patrouilleren van de Libanese territoriale wateren.

Multipurposefregatten hebben de afgelopen jaren in de Middellandse Zee en de Perzische Golf, in de operaties Active Endeavour en Enduring Freedom, al vele malen succesvol gepatrouilleerd en de scheepvaart beveiligd. Een bevoorradingsschip levert, naast beperkte patrouilles, een onmisbare bijdrage in de logistiek van een vlootverband.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Kamp van Defensie en minister Bot van Buitenlandse Zaken ingestemd met toezending van een brief over dit onderwerp aan de Tweede Kamer met het oog op het doorlopen van de reguliere parlementaire procedure.

RVD, 23.09.2006