Ingezonden persbericht

Cognos® maakt resultaten tweede kwartaal fiscaal jaar 2007 bekend

Omzet en winst tweede kwartaal overstijgen eerdere verwachtingen

Nieuwegein, 22 september 2006 - Cognos (NASDAQ: COGN; TSX:CSN - alle cijfers in $US) maakt de financiële resultaten bekend over het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2007, dat eindigde op 31 augustus 2006.

De omzet over het tweede kwartaal was $229,9 miljoen, vergeleken met $212,0 miljoen in hetzelfde kwartaal van het vorige fiscale jaar. De licentie-inkomsten over het kwartaal bedroegen $78,0 miljoen, ten opzichte van $78,6 in het tweede kwartaal van het vorige fiscale jaar.

Het bedrijfsresultaat over het kwartaal op basis van US GAAP was $23,8 miljoen of een winst per aandeel van $0,26, vergeleken met $24,9 miljoen of $0,27 per aandeel in dezelfde periode van het vorige fiscale jaar. Het bedrijfsresultaat voor het kwartaal op non-GAAP basis (exclusief de overdacht van uit fusieactiviteiten afkomstige immateriële activa en op aandelen gebaseerde uitgaven voor compensatievergoedingen) was $30,0 miljoen of een winst van $0,33 per aandeel. Dit in vergelijking met $29,9 miljoen of een winst per aandeel van $0,32 in het tweede kwartaal van het vorige fiscale jaar.

De omzet over het eerste halfjaar van het fiscale jaar 2007, dat eindigde op 31 augustus 2006, was $446,9 miljoen, ten opzichte van $412,1 miljoen in dezelfde periode van het vorige fiscale jaar. Het bedrijfsresultaat op basis van US GAAP over de eerste zes maanden van het fiscale jaar was $38,3 of een winst per aandeel van $0,42, vergeleken met $45,3 miljoen of een winst per aandeel van $0,48 in dezelfde periode van het vorige fiscale jaar. Het bedrijfsresultaat over de eerste zes maanden van het fiscale jaar op non-GAAP basis (exclusief de overdacht van uit fusieactiviteiten afkomstige immateriële activa en op aandelen gebaseerde uitgaven voor compensatievergoedingen) was $49,8 miljoen of een winst per aandeel van $0,55. Dit in vergelijking met $54,9 miljoen of een winst per aandeel van $0,59 in dezelfde periode van het vorige fiscale jaar.

De non-GAAP resultaten over het tweede kwartaal verschillen van de resultaten volgens US GAAP doordat deze exclusief uitgaven van $1,7 miljoen en $5,7 miljoen voor de overdracht van uit fusieactiviteiten afkomstige immateriële activa en op aandelen gebaseerde uitgaven voor compensatievergoedingen zijn - respectievelijk voor belasting. Dit betekent een toename van in totaal $0,07 per aandeel, na belasting. Non-GAAP resultaten over de eerste zes maanden verschillen van de resultaten volgens US GAAP doordat deze exclusief uitgaven van $3,4 miljoen en $10,8 miljoen voor de overdracht van uit fusieactiviteiten afkomstige immateriële activa en op aandelen gebaseerde uitgaven voor compensatievergoedingen zijn - respectievelijk voor belasting. Dit betekent een toename van in totaal $0,13 per aandeel, na belasting.

"Ik ben blij met de resultaten", zegt Rob Ashe, President en Chief Executive Officer van Cognos. "Onze oplossingen zijn krachtig. We hebben onze verkoop versterkt en actie ondernomen om onze organisatie te stroomlijnen. Ik geloof dat we op de goede weg zijn voor de rest van het jaar en daarna."

Recente hoogtepunten

· Tien contracten van meer dan een miljoen dollar in het tweede kwartaal. Daarmee blijft de score wat betreft grote overeenkomsten hoog.

· 366 verkopers op het einde van het tweede kwartaal, een toename van 23 ten opzichte van het einde van het eerste kwartaal.

· Sterke balans - de operationele kasstroom in het tweede kwartaal bedroeg $16,1 miljoen; het aantal DSO's (days sales outstanding) van debiteuren was 57 dagen; $618,1 miljoen aan liquide middelen en kortetermijninvesteringen aan het einde van het tweede kwartaal.

· Plan voor verbetering van de operationele marge aangekondigd op 7 september 2006. Dit zal leiden tot jaarlijkse besparingen voor belasting van ongeveer $28 miljoen.

"Onze prioriteiten voor de tweede helft van het jaar zijn het verder verbeteren van de prestaties, marges en klantsuccessen op basis van de actie die we op 7 september hebben ingezet", aldus Ashe.

Het volledige Engelstalige persbericht, inclusief de vooruitzichten en 'Safe Harbor Statement', treft u aan op de corporate website www.cognos.com.

Over Cognos
Cognos, wereldwijd marktleider in oplossingen voor Business Intelligence en Corporate Performance Management, levert toonaangevende software en diensten voor Enterprise Planning en BI die bedrijven helpen hun financiële en operationele prestaties te plannen, te begrijpen en te beheren.

Cognos biedt klanten een compleet Performance System door technologie, analyseapplicaties, best practices en een omvangrijk netwerk van partners bij elkaar te brengen. Dit Performance System is een open en makkelijk aanpasbare oplossing die de ERP-, packaged applications- en database-investeringen van een organisatie beter doen renderen. Het geeft klanten de mogelijkheid vragen te beantwoorden (Hoe doen we het? Liggen we op koers? Wat moeten we eraan doen?) en stelt hen in staat hun huidige prestaties te begrijpen en te volgen en toekomstige businessstrategieën te plannen.

Cognos bedient meer dan 23.000 klanten in ruim 135 landen. De ondernemingen uit de top-100 die klant bij Cognos zijn, presteren constant beter dan de marktindex. Cognos' oplossingen en diensten voor Performance Management zijn tevens verkrijgbaar via meer dan 3.000 partners en resellers over de hele wereld. Voor meer informatie: www.cognos.nl.