MINBZ: Subsidieregeling hulporganisaties selecteert kritisch

Ministerie buza
http://www.minbuza.nl

De nieuwe subsidieregeling (MFS) voor maatschappelijke organisaties, die werken aan duurzame armoedebestrijding, heeft geleid tot een kritische selectie van de aanvragen op kwaliteit en resultaat. Ruim de helft van de subsidieaanvragen wordt gehonoreerd; iets minder dan de helft van de aanvragende organisaties komt niet voor subsidie in aanmerking, omdat ze niet aan de gestelde eisen voldoen. Er is ruimschoots kwaliteit en organisaties zijn voldoende in staat om resultaten te benoemen, concludeert de Adviescommissie Medefinancieringsstelsel onder leiding van voorzitter Leendert Bikker, die aan de minister advies heeft uitgebracht. Dit advies is met het subsidiebesluit van minister Van Ardenne over de verdeling van de in totaal 2,1 miljard euro voor vier jaar vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Het besluit komt vrijwel geheel overeen met het advies van de Adviescommissie. Alle organisaties zijn over dit besluit inmiddels geïnformeerd.

Met de nieuwe subsidieregeling is het oude onderscheid met verschillende subsidiekaders opgeheven. Er is nu één speelveld voor groot en klein, voor oude en jonge organisaties, voor algemeen en identiteitsgebonden, voor thematische programma's en brede programma's. Op dit speelveld zijn organisaties, rekening houdend met hun eigenheid, beoordeeld op kwaliteit en resultaten. Alle Nederlandse hulporganisaties, die zich inzetten voor armoedebestrijding en bij kunnen dragen aan het realiseren van de Millennium Ontwikkelingsdoelen, konden subsidie aanvragen voor de periode 2007-2010. Deze aanpak moet leiden tot meer kwaliteit, betere resultaten, meer samenwerking, minder versnippering en meer ruimte voor nieuwe spelers en vernieuwende intiatieven.

Kwaliteit en samenwerking
Als het gaat om kwaliteit, resultaten, en samenwerking, dan laat de toekenning van subsidies zien dat op deze punten inderdaad een belangrijke stap voorwaarts wordt gezet. De Adviescommissie stelt in haar eindrapport: Een groot aantal aanvragers is in staat geweest prestaties te verantwoorden, verwachte resultaten te articuleren en de aangevraagde bedragen te onderbouwen. Dat het nieuwe subsidiestelsel samenwerking tussen hulporganisaties stimuleert, blijkt uit de 16 aanvragen van organisaties in een samenwerkingsverband.

Innovatie
Van de 58 organisaties die subsidie ontvangen, zijn er 11 nieuwe aanvragers. Deze organisaties deden niet eerder een beroep op een bijdrage van Ontwikkelingssamenwerking. Onder deze nieuwe aanvragers drie nieuwe spelers, die nog geen vijf jaar actief zijn in het veld van ontwikkelingssamenwerking. Organisaties die bij kunnen dragen aan vernieuwing en innovatie als het gaat om armoedebestrijding. In een volgende subsidieronde zal extra aandacht uitgaan naar het betrekken van meer jonge en vernieuwende hulporganisaties, zodat zij nog meer dan nu voluit mee kunnen doen.

Adviescommissie
De onafhankelijke Adviescommissie Medefinancieringsstelsel heeft de 114 aanvragen beoordeeld op de kwaliteit van de bedrijfsvoering (organisatietoets), op draagvlak en een eigen bijdrage van minimaal 25% (drempeltoets) en op de kwaliteit van de programmavoorstellen. De Adviescommissie is bij de beoordeling ondersteund door een beoordelingssecretariaat. Op basis van de beoordeling heeft de Adviescommissie over de toewijzing van de subsidie advies uitgebracht aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Op basis van dit advies 'Kwaliteit in Ontwikkeling, eindrapport van de Adviescommissie MFS' heeft de minister voor Ontwikkelingssamenwerking de subsidies voor de periode 2007-2010 toegekend.




Ministerie van Buitenlandse Zaken