Gemeente Smallingerland

Montessorischool blij met prijs
22 september 2006

Eerst was het gewoon een schoolplein in De Drait, met wat verouderde speeltoestellen. Nu is het - dankzij een actieve commissie, subsidies en de hulp van velen - een drukbezochte buurtspeelplaats waar kinderen heerlijk kunnen spelen en waar bv. ook gehandicapte kinderen terecht kunnen.

Voor de realisatie van dit toegankelijke plein kreeg de Montessorischool van De Drait de Jantje Beton Schoolpleinprijs. De bordjes 'verboden toegang' die er vroeger stonden, zijn officieel verwijderd. Nu is iedereen er welkom, ook na schooltijd. Behalve allerlei verschillende speeltoestellen staan er ook bankjes om op te zitten. De school verwacht dat hoe meer mensen er komen, hoe groter de sociale controle is en hoe kleiner de kans op vernielingen.

De gemeente verstrekte ⬠5000,- subsidie. Ook vanuit andere bronnen is geld ingezameld. Jantje Beton heeft deze actie opgezet om scholen te stimuleren hun speelpleinen vaker en langer open te houden voor kinderen uit de buurt. Bij de beoordeling van alle inzendingen heeft de jury vooral gekeken naar de wijze waarop bijvoorbeeld buurt, ouders en jongeren in het project betrokken zijn en hoe de openstelling in de avonduren is geregeld.