Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 22 september 2006
PERSBERICHT: Van Duyvendijk nieuwe voorzitter KNRM

Op vrijdag 22 september heeft de voorzitter van de KNRM, de heer L.F.C. Baron van Till afscheid genomen van de Redding Maatschappij. Hij heeft de voorzittershamer doorgegeven aan de heer C. van Duyvendijk. Van Till neemt na 22 jaar afscheid van het bestuur waarvan hij de laatste zeven jaar voorzitter was.

Van Till sprak zich tijdens zijn afscheid uitermate dankbaar uit over de steun van de vele donateurs van de KNRM en de goede samenwerking met organisaties als de Nederlandse Kustwacht, Rijkswaterstaat en de Koninklijke Marine. Van Till neemt afscheid van het bestuur, maar blijft als donateur aan de KNRM verbonden.

Van Duyvendijk is de 34e voorzitter van de Redding Maatschappij sinds het ontstaan in 1824. De KNRM zoekt haar voorzitter bij voorkeur uit maritieme kringen of uit personen met een maritieme achtergrond. Die traditie wordt met de nieuwe voorzitter met glans voortgezet, aangezien Van Duyvendijk 25 jaar operationele en 14 jaar bestuurlijke ervaring heeft bij de Koninklijke Marine.

Bestuurlijke uitdagingen
In zijn welkomsttoespraak aan het personeel en vrijwilligers van de KNRM sprak Van Duyvendijk enkele van zijn uitdagingen uit: Bestuurlijk zijn er een aantal ontwikkelingen in de samenleving die ook de KNRM niet voorbij zullen gaan. De vastlegging van verantwoordelijkheden en bevoegdheden tussen bestuur en directie, de toezichthoudende rol, de noodzakelijke transparantie en verantwoording naar de Redders aan de wal (donateurs) vragen om verdere stroomlijning van onze KNRM. De inbedding van de KNRM in de hulpverlenings-keten, met behoud van onze financiële onafhankelijkheid en zelfstandigheid, verdient verdere structurering. De grenzen van ons operatieterrein, met behoud van de onszelf gestelde hoge normen, dienen definitief te worden vastgelegd.

Onbezoldigd
Sinds de oprichting van de Redding Maatschappij in 1824 behoort het bestuur tot de vrijwilligers van de organisatie. De vrijwilligers die het reddingwerk uitvoeren krijgen een vergoeding van 1,25 per uur, het bestuur voert het werk echter geheel om niet uit.

EINDE PERSBERICHT