Ingezonden persbericht

Persbericht
Amsterdam, 22 september 2006

Verloskundig Centrum Oost opgericht

Samenwerking OLVG, STBN en verloskundigenpraktijken in Amsterdam-Oost

Zeven verloskundigenpraktijken en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) hebben samen met de Stichting Thuisbevalling Nederland (STBN) het Verloskundig Centrum Oost (VCO) aan het 's Gravesandeplein in Amsterdam-Oost opgericht. Hiertoe hebben alle betrokken partijen op 21 september 2006 een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Het VCO is een voor Amsterdam uniek samenwerkingsverband dat grote voordelen heeft voor de zwangere vrouw. De deelnemende verloskundigenpraktijken en de afdeling Verloskunde van het OLVG gaan een eenduidig beleid voeren in de zorgverlening aan deze vrouwen en ook de informatievoorziening aan de vrouwen wordt op elkaar afgestemd. Dit zijn grote winstpunten, omdat van de vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind, slechts 16% thuis bevalt.

Op jaarbasis worden zo'n vierduizend zwangeren door verloskundigenpraktijken in Amsterdam-Oost doorverwezen naar het OLVG. Door de samenwerkingsovereenkomst zullen deze vrouwen steeds minder merken van de overgang naar het ziekenhuis. Dit zal nog verder verbeteren omdat de elektronische patiëntendossiers van het OLVG en de verloskundigenpraktijken aan elkaar worden gekoppeld. Hierdoor zijn alle partijen op ieder moment in het zorgproces volledig geïnformeerd. Wordt een zwangere vrouw door een van de verloskundigenpraktijken doorverwezen naar het OLVG, dan kunnen met een druk op de knop alle gegevens van deze vrouw uit de computer worden gehaald. En is de vrouw bevallen dan heeft de verloskundigenpraktijk toegang tot alle gegevens om goede nazorg te kunnen bieden.

Naast de afstemming in beleid en informatieverstrekking, wordt door het VCO een aantal specifieke diensten verleend. Binnen het centrum is een zogenoemd 'Echopunt' gerealiseerd waar vrouwen jonger dan 36 jaar screeningsecho's kunnen laten uitvoeren na verwijzing van de verloskundige of de gynaecoloog. Het gaat dan om bijvoorbeeld termijnecho's, combinatietests en echo's bij twintig weken.

De verloskundigenpraktijken die deelnemen aan het VCO zijn Amsterdam Oost, Astrid Limburg, Nicolaas Witsenkade, Oostelijke eilanden, Ruysstraat, Van Swinden en IJburg.
///////////////////////////

---- --