Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Week van de Vooruitgang beloont OV-initiatieven NS krijgt prijs voor daklozenproject

Amsterdam, 20 september 2006-Vrijdag 22 september ontvangt de Nederlandse Spoorwegen uit handen van Milieudefensie en reizigersorganisatie ROVER de OV- Tourneeprijs 2006. NS wint de prijs vanwege het initiatief dak- en thuislozen in te zetten als schoonmakers op station Utrecht CS.

Met het initiatief dak- en thuislozen in te zetten als schoonmakers op station Utrecht Centraal slaat NS volgens de jury twee vliegen in een klap: het station is nu schoner en de dak- en thuislozen die voorheen rondzwierven hebben nu een nuttige dagbesteding. Het initiatief komt voort uit een samenwerkingsverband tussen NS en bureau Dagloon.

De OV-Tourneeprijs wordt uitgereikt tijdens de Week van de Vooruitgang die plaatsvindt van 16 tot en met 22 september. Tijdens deze week worden op initiatief van Milieudefensie en reizigersorganisatie ROVER een aantal goede OV-initiatieven in het zonnetje gezet. Een jury, onder leiding van voorzitter André Testa koos zeven prijswinnaars uit een groslijst van 33 OV-initiatieven van gemeenten, provincies en vervoersmaatschappijen. Tijdens de Week van de Vooruitgang vindt elke dag een prijsuitreiking plaats. Naast NS worden beloond: SVD en de gemeente Dordrecht voor het aanbieden van gratis OV op drukke zaterdagen, RET voor aankoop schone bussen, provincie Overijssel voor gezamenlijke aanbesteding waardoor een 'knip' wordt voorkomen, de HTM voor het ontwikkelen van een 'leskist' voor leerlingen, BBA Veluwe voor 'Stadsbus Plus' en het GVB Amsterdam voor de introductie van de Comfortizer.

Wat: Prijsuitreiking OV-Tournee door Milieudefensie en ROVER aan NS en Bureau Dagloon Waar: Restaurant de Tijd, stationshal Utrecht Centraal Tijd: Vanaf 10.30 uur koffie, uitreiking om 11.00 uur Wie: Namens de jury zal André Testa de prijs overhandigen aan Willem Boiten, stationsmanager van Utrecht Centraal en Alexander Timmers­Verhoeven van Bureau Dagloon, de drijvende krachten achter dit initiatief. Verdere aanwezigen:
- Rikus Spithorst, ROVER
- Martijn de Koning Gans, Milieudefensie, coordinator Week van de Vooruitgang
- Betrokken schoonmakers van Bureau Dagloon

Andere activiteiten tijdens de Week van de Vooruitgang In de Week van de Vooruitgang worden nog tal van andere activiteiten georganiseerd. Zo hebben veel steden mee gedaan aan de Autovrije Dag waarbij delen van stad waren afgesloten voor het autoverkeer. Verder wordt een wedstrijd in 'het nieuwe rijden' geopend, en worden met de 'fiets naar je werk campagne' werknemers gestimuleerd fietsend naar hun werk te komen. Bijna achthonderd scholen doen mee aan de 'Op Voeten en Fietsen naar school'-actie.

Telefoon ter plekke: 06-160 148 66 Persvoorlichting Milieudefensie: 020-5507333

De Week van de Vooruitgang wordt gecoördineerd door Milieudefensie, op initiatief van stichting LOAZ. Partnerorganisaties zijn respectievelijk SenterNovem, Reizigersvereniging Rover, Milieudefensie, Stichting Gedeeld Autogebruik, Campagnebureau 'Fiets naar je Werk', COS Nederland, en Veilig Verkeer Nederland.