Gemeente Leeuwarden

Oplevering replica Russian Box gemaakt door Leerlingen Friesland College

Leerlingen van de afdeling bouw van het Friesland College hebben een replica van de Russian Box gemaakt. Deze wordt op vrijdag 22 september door het College van Bestuur van de school overgedragen aan wethouder Yvonne Bleize van Cultuur.

De Russian Box is in 1989 door kunstenaar en architect Aldo Rossi gemaakt voor de manifestatie 'Architectuur en Verbeelding' in Fort Asperen. Vanaf 1990 stond het als 'ticket office' op treinstation Camminghaburen. Het gebouwtje bleek echter niet klimaat- en vandalismebestendig en is in 2004 weggehaald, restauratie was niet meer mogelijk.

Professor S.U. Barbieri, oud-medewerker van Aldo Rossi, heeft de leerlingen bijgestaan bij het maken van de replica. Deze kan niet buiten worden geplaatst en blijft daarom het komende jaar in het atrium van de school staan. De gemeente Leeuwarden zoekt vervolgens een geschikte locatie, bij voorkeur weer in de wijk Camminghaburen.

Tijdens de oplevering geeft de heer Barbieri een lezing over het werk van Rossi en geeft hij de originele maquette in bruikleen aan de gemeente Leeuwarden.

=Noot voor de redactie,

Gemeente Leeuwarden